Aplikacija Vine bi mogla nakon pet godina opet oživjeti

Foto: CNBC

Menadžment Twittera pregledava arhive i traži načine da unaprijedi tu društvenu mrežu, i već je zatražio od inženjera da pogledaju kod aplikacije Vine i ustanove koliko bi posla trebalo uraditi kako bi se oživjela.

Vine je predstavljao aplikaciju za objavljivanje kratkih klipova dužine do šest sekundi, pojavio se u januaru 2013. godine, a ugašen je četiri godine kasnije. Nakon toga je nastavio postojati samo kao aplikacija kamere.

Prema tvrdnjama izvora, Vine bi mogao biti “oživljen” do kraja godine, a taj rok je prilično “agresivan” za aplikaciju čiji je kod star više od 10 godina.

Na Twitteru je objavljena i anketa u kojoj se korisnike pita, da li treba vratiti Vine ili n, a rezultati su pokazali da korisnici žele povratak te aplikacije. Twitter je kupio Vine 2012. godine kada je bio javna kompanija, a pokrenuo ga je 2013. godine, ali je 2017. godine ugašen.

Oživljavanje Vinea bi mogao biti veliki izazov za inžinjere i zaposlenike Twittera.

Ako se Vine vrati, postojat će u značajno drugačijem svijetu nego ranije, odnosno sredinom 2010-tih. Tu je danas megapopularni TikTok čiji model kratkog ponavljajućeg videa “kopiraju” sve ostale društvene mreže.

Ipak, Twitter bi mogao imati drugačiji pristup kako bi Vine postao dio ove društvene mreže, a ne zasebna aplikacija kao što je prvobitno bio slučaj ili bi mogao ponuditi neke unikatne karakteristike pomoću kojih bi se istaknuo na tržištu.