Evo kako će izgledati i koliko će koštati Google Pixel Fold

google preklopni telefon

Google-ov prvi sklopivi telefon na tržištu bi se trebao pojaviti naredne godine, a nosit će naziv Google Pixel Fold i već su otkriveni renderi tog telefona.

Tržište preklopnih telefona je u porastu, a njime trenutno suvereno vlada Samsung sa 68 posto tržišnog udjela, ali kad mu pridruži i Google svojim Pixel Fold uređajem sa visokim standardima taj omjer bi se mogao promjeniti.

Evo kako će izgledati i koliko će koštati.

Taj famozni Pixel Fold navodno stiže u 2023. godini kao rival Galaxyu Z Fold4. To bi se moglo desiti na Google-ovoj godišnjoj konferenciji za programere I/O, s obzirom na to da se ista održava u petom mjesecu svake godine. Prema objavljenim renderima, biće to prilično tanak uređaj, a oni koji su ga isprobali kažu i vrlo težak. Uz debljinu obično je masa i najveći problem aktuelnih “tabletofona”.

Prema izvorima iz distributerskih lanaca, vanjski ekran Pixel Fold telefona je dijagonale 5.78 inča, a unutrašnji 7.57 inča. Oba navodno isporučuje Samsung.

Na poleđini su tri kamere kao na Pixelu 7 Pro. Selfi kamera je u rupici vanjskog ekrana, a unutra je nema ili je skrivena ispod savitljivog zaslona. Renderi prikazuju da traka kamere na zadnjoj strani nije prožeta čitavom zadnjom stranom telefona, kao što je to slučaj na Pixel 7 i Pixel 7 Pro telefonima. Ipak, i dalje je to prepoznatljivi Pixel telefon. Dugme za napajanje ima ugrađen čitač otiska prsta, a tu su i dva zvučnika – jedan na gornjoj strani, drugi na dnu.

Ovaj telefon biće dostupan u dvije boje, koje Google naziva Chalk (bijela) i Obsidian (crna), kako navode izvori. Prema neslužbenim informacijama cijeni telefona će iznositi čak 1799 dolara.