Google poboljšava privatnost surfanja na Androidima

Foto: BBC

Googleov Chrome najpopularniji je preglednik internetskih stranica na svijetu kojeg mnogi koriste na računalima i pametnim telefonima. Među inim, ovaj browser, kao i konkurentski web preglednici, ima i često korištenu opciju anonimnog surfanja, piše bljesak.info.

Prilikom anonimnog surfanja Chrome ne pamti povijest pregledavanja tako da se ova opcija koristi kada ne želite da drugi vide što ste sve pregledavali i tražili na internetu. Kao dodatan sloj zaštite na pametnim telefonima, Google je početkom 2021. godine predstavio opciju koja zahtjeva da prije lansiranja anonimnog prozora, prvo otključate tabove korištenjem biometrije, odnosno putem senzora za otiske prstiju ili pogleda.

Naime, za slučaj da nekome date vaš telefon da na njemu nešto pogleda i ta osoba otvori anoniman prozor, mogla bi vidjeti što ste pregledavali na mreži. U slučaju kada je aktivirana opcija zaštite otiskom prsta ili prepoznavanja pogleda, nitko osim vlasnika telefona neće moći pristupiti tim prozorima i tabovima.

Ova je opcija već neko vrijeme dostupna za korisnike Appleovih uređaja, a iz Google su ovaj tjedan najavili kako ista opcija sada stiže i na Androide. Trenutačno još nije dostupna svima, no ne bi trebalo proći previše vremena od kada ju budu mogli koristiti svi korisnici Chromea na Androidu.

Opciju zaštite anonimnih prozora može se aktivirati (kada postane dostupna) pod kategorijom privatnost i sigurnost u postavkama Androida i tu treba aktivirati zaključavanje anonimnih prozora nakon napuštanja Chromea.

Iz Googlea kažu kako su ovu opciju predstavili u sklopu dana zaštite privatnosti, a kompanija će, jasno, i dalje raditi na razvoju novih opcija za povećanje sigurnosti i zaštitu privatnosti korisnika.