AbrašRadio

Novi medij za bolje društvo

5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

image 405 5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

Obzirom da ćemo svirke i koncerte, barem u njihovoj formi iz vremena prije pandemije još sačekati, muzičari će, po svemu sudeći, biti među posljednjima koji će se u potpunosti moći vratiti na svoj posao.

Društvene mreže, tehnologija i digitalna inventivnost izvođača pobrinuli su se, pak, da nam u kolektivnom digitalnom karantinu muzike ne manjka.

Svjedočimo nizu uspješnih online koncertnih dešavanja u regionu, a nova izdanja se pojavljuju jednakom, ako ne i većom parom, zarazi u inat.

Za ovaj kutak nas je zanimalo šta se to sve novo skuhalo u karantinu u centru Hercegovine.

Slijedi pet komada najsvježijih izdanja s mostarske muzičke scene.


BRAINSWITCH – ‘Bow Down to the Sun’

1456b6 e832c357da60444e9c6d92cbc690d617~mv2 5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

Prošlo je pet godina od prvijenca ‘And the World Will Sleep‘ psihodelične post metal petorke Brainswitch. Novi album ‘Sun Worship Kingdom‘ ugledao je sunce dana netom pred početak karantina. Radi se o konceptualnom uratku posvećenom utopizmu jedne generacije stasale u distopijskom okruženju.

Sniman je na nekoliko lokacija u Mostaru, miksao ga je Mario Quintero iz njujorškog benda Spotlights, a master potpisuje James Plotkin. Ovim albumom bend je postao i član porodice izdavačke kuće Geenger Records.

Bow Down to the Sun’ je četvrti singl po redu skinut sa ‘Sun Worship Kingdom‘, ujedno i prva pjesma nastala u ovom ciklusu, te svojevrsna himna cijelog novog materijala. Na pjesmi gostuje Dječji zbor Muzičkog centra Pavarotti.

Spot koji je sniman tek par dana pred karantin potpisuje gitarista Goran Tiro.

Brainswitch čine: Pjevač Adam Krešić, gitaristi Goran Tiro i Adnan Karadža, Višeslav Lučić na basu, te Zlatko Drljević na bubnjevima.MAK KALEM – ‘My Gift to All Mothers’

1456b6 c777f4592cf340c7821cb436783597b8~mv2 5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

My Gift to All Mothers’, novi singl mostarskog kantautora Maka Kalema izašao je na Majčin dan, 10. maja. Pjesma je uzeta s njegovog najnovijeg albuma ‘Ludus‘ iz 2019. godine, te je, prema riječima autora, poklon svim majkama širom svijeta, kojima je ovim putem želio odati svoje poštovanje.

Album ‘Sapere Aude‘ Mak je objavio još 2014. godine, tada s bendom Jester’s Play, dok je ‘Ludus‘ njegovo prvo samostalno izdanje.

‘Ludus’ je snimljen u Zagrebu prošle godine, a producirao ga je Srđan Sekulović Skansi (Lemon Production, NLO Studio).

Za spot ‘My Gift to All Mothers’ zaslužan je Tvrtko aka Vidokk Visuals.F.M. PROJECT – ‘Ti’

1456b6 c6eb3382b5c14f8dac0cb6137b229f27~mv2 5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

F.M. Project je nezavisni glazbeni podvig nastao 2015. godine iza kojeg stoji kantautor Feđa Ibrulj.

Ti’ je njegov četvrti po redu singl, a koji ujedno najavljuje i album prvijenac obećan za kraj godine. Kako sam pjevač kaže, radi se o glam pop rock numeri.

Pjesma je snimana, miksana i masterirana u Kragujevcu, a produkciju potpisuje Stefan Kovačević (Blacksmith Studio), koji je s Feđom stvar i odsvirao.

Za spot su zaslužni Samir Zagorčić i Steve Skakić Svita (poznatiji kao Oliwud), a donosi Feđine snimke s prošlogodišnjeg odmora u Austriji i Italiji.CRUSTALNO JASNO – ‘Sindrom Ivice Kičmanovića’ (EP)

1456b6 59e3f4bc2156400b913c94995aea2c82~mv2 5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

Crustalno Jasno je crust punk duo koji čine Nikola Rončević na bubnjevima i Luka Marijanović na basu i vokalu. Pojedinačno ih možda znate i iz naših radijskih emisija Balkan eksces i Pasivna agresija, a čine i 2/3 satiričnog programa Onomatobleja.

Mini EP izdanje ‘Sindrom Ivice Kičmanovića’ donosi tri nove stvari, za koje kažu da zvuče dosta drugačije od onoga što su do sada radili, te najavljuje njihov ovogodišnji full length album.

EP je sniman u Mostar Rock School DK studiju u Muzičkom centru Pavarotti, a miks i master potpisuje Marin Bošnjak.PIKOVA DAMA – ‘Tamo iznad Neretve’

1456b6 f8df2cee0d7a48989e0f42d68cdf07cb~mv2 5 muzičkih novina iz mostarskog karantina

‘Tamo iznad Neretve’ je pjesma nastala kao znak podrške sugrađanima u ova teška i čudna vremena borbe protiv virusa, ali i svima kojima muzika osvjetljava dušu kad je teško.

Pikova Dama je hard rock petorka okupljena prošle godine u želji za povratkom ovog žanra na scenu.

Ovim karantinskim unplugged uratkom balansiraju između bluesa i pop-rocka.

Bend čine muzičari koji, kako sami kažu, ‘imaju dovoljno kilometara iza sebe’, a to su pjevač Damir Dado Sejdievski, gitaristi Adis Gušić Gule i Feđa Ibrulj, bubnjar Jasmir Slijepćević Boske, te basista Mili Tiro.

Za ton se pobrinuo Sead Zaklan, a spot potpisuje Senad Kajić.

Bend trenutno radi na svom prvom albumu.


Znate za novu muziku iz Mostara, a mi smo je ovdje propustili spomenuti? Pišite nam u komentarima ili nam pošaljite više informacija na abrasradiomostar@gmail.com.

Boris Filipić, AbrašRadio

OKC Abrašević 2022 | Newsphere by AF themes.