Elis Bektaš: O nemuštom i neznalačkom upravljanju krizom

Elis Bektaš / radiogornjigrad.wordpress.com

Krizno upravljanje podrazumijeva strategije upravljanja kriznim situacijama, kao i taktike odnosa s javnošću kako bi se spriječio ili umanjio negativan utjecaj na državu, region ili lokalnu zajednicu, zaštitilo stanovništvo i ekonomija. Krizni menadžment se očituje kao sposobnost brzog i efikasnog postupanja kako bi se što hitnije smanjile prijetnje ljudskom zdravlju i sigurnosti, štete na javnoj ili imovini preduzeća i negativan utjecaj na nastavak normalnog poslovanja ili drugih društvenih aktivnosti.

Svako nečinjenje ili nepoduzimanje aktivnosti može stvoriti još veće posljedice za pojedinca i zajednicu. U navedenim situacijama zahtijeva se saradnja na svim nivoima organiziranja društva, efiksna interna i eksterna komunikacija, brzo donošenje odluka, i prije svega sposobnost upravljanja informacijama, kako bi kriza trajala što kraće, odnosno kako bi potencijalne štetne posljedice bile što manje. Ključne dvije riječi u sistemu upravljanja krizama su prevencija i minimaliziranje štete kad kriza nastupi.

Ovaj nešto duži uvod u priču kriznog upravljanja uveli smo da bismo vam pojasnili kompleksnost djelovanja u ovakvim situacijama, ali i kako bismo pokazali koliko su naše vlasti daleko od ovakvog načina promišljanja i djelovanja.

Naš gost je stoga Elis Bektaš, poznavatelj kriznih prilika i djelovanja u istima.

Pripremio Husein Oručević

Poslušaj: