Minimal Violence – InDreams (2019), Ninja Tune

Tomski pita: Može li se na Techno zaigrati pogo?

Kada se dvojac Ashlee i Lida dohvate „spravica“, onda dobijete technopunk XXI. stoljeća. Djevojke su danas najtraženija marka teškaške techno scene.

Minimal Violence su eklektični vankuverski elektronski duo nastao na DIY i pank etici. Od 2016. godine žare i pale scenom, objavljuju ih kuće 1080p i Lobster Theremin. Ove godine zasjale su svojim debi albumom ‘InDreams.’

Ashlee Luk i Lida P svoj su zvuk pronašle osluškujući stanje na plesnom podiju. Materijali su izabrani svirajući i prateći reakciju publike. U najkraćim crtama, lupalo se glavama. Ovi momenti su uzeti za studio. InDreams izašao je 26. aprila za podlabel Ninja Tunea, Technicolour. Inače, inicijalno lejbel posvećen singlicama. Dugo je trajala borba između producentskih velikana electronskog zvuka ko će izdati prvijenac Minimal Violence (1080p, Genero, Lobster Theremin, Technicolour…), no na kraju ih je prigrlio niko drugi do Ninja Tune.

Sa žanriranjem Minimal Violence ide dosta teško. Na prvo slušanje omamljuje vas žestoki hard techno, da bi koji trenutak kasnije djevojke uključile fundamentalne trance motive – „June Anthem” i „Last One At The Rave”. Kanađanke posežu za acid efektima – „L.A.P.“, a nisu im strani ni EBM akordi – „InDreams“. Šutkom se možete zaigrati na „Persuasive Behaviour”. Minimal Violence nisu zaboravile ni na ljubitelje ravea kojeg obogaćuju sa breakbeat dionicama – „New Hard Catch”.

InDreams je sirov album, s dosta eksperimentiranja i neuobičajenih aranžmana. Ashlee i Lida se ne ustežu i ne obaziru. Ono što zapanjuje na „InDreams“ su „greške“ koje se pojavljuju gotovo na svakoj stvari. Kada se svira, stvara uživo, a to čine upravo Minimal Violence, onda je to normlana poredak stvari. One se ne brinu za čistoću, ostavljaju nedorađene dionice, pa pobogu, radi se o PUNK-u!

Utjecaji Minimal Violence, kako same kažu, su raniji industrijski sastavi, te posebice cyberpunk književnost na kojoj se album konceptualno i zasniva. Naime, distopijska megakorporacija naziva ‘InDreams Inc. centralna je tema. Za raverski likovni dizajn pobrinuo se Kevin McCaughey, poznat i kao Boot Boyz. Naslovna traka ‘InDreams’ na albumu dolazi i u dodatna dva ruha. Remix producenta Cardopushera s Boysznoise Records i Dark Entries, te MV Powermoves Megamix verzija s URO.

Techno zasigurno postaje brži i ekstremniji, tako se trance, breakovi, acid, hard i minimal synth elementi prožimaju od 120 do preko 150 BPM-ova. Na albumu nema stajanja, niti suptilnih pauzi, što se može pretvoriti zamor za umorno uho. U suprotnom je InDreams prava energetska injekcija.

Lista pjesama:
01 Untitled Dream Sequence
02 L.A.P
03 June Anthem
04 New Hard Catch
05 Persuasive Behavior
06 In Dreams
07 Virus Prophecy
08 D.TRX
09 Last One at the Rave
10 InDreams (Cardopusher Remix) – Bonus
11 InDreamsx URO (MV Powermoves Megamix) – Bonus