Prostori koji pokreću: 580 000 KM za obnovu javnih prostora u Mostaru – Građani pozvani da biraju

Preko 70 prostora koji pokreću – odaberi svoj

Građani Mostara od danas putem online ankete mogu odabrati intervencije kojima će se poboljšati funkcionalnost javnih prostora na otvorenom u ovome gradu. Glasanje su u ponedjeljak na press konferenciji otvorili predsjednik Udruge za Down sindrom HNK Igor Ledić i predsjednica Udruženja mladih s invaliditetom Ružičnjak – Los Rosales Jasna Rebac. Prijedloge intervencija kojima bi se unaprijedili javni prostori na otvorenom u Mostaru dali su sami građani Mostara u prethodnim javnim konzultacijama u sklopu projekta “Mostar – Prostori koji pokreću“.

Prijedlozi su prezentirani Odjelu za urbanizam Grada Mostara, a sada je red da građani odaberu one koji su njima najvažniji. Projektni direktor Ken Palmer kazao je kako građani mogu izabrati najviše pet intervencija između više od 70 prijedloga mostarskih javnih prostora.

“Glasanje će biti otvoreno četiri tjedna, a provodit će se putem online ankete na stranici www.prostorikojipokrecu.ba. Rezultati glasanja pomoći će nam identificirati intervencije koje će se implementirati unutar projekta“, pojasnio je Palmer.

Dodao je kako je Grad Mostar pomogao uskladiti listu intervencija s intervencijama koje Grad planira implementirati u skorijoj budućnosti te pomogao u prilagodbi na osnovu tehničke izvedivosti. Savjetnik mostarskog gradonačelnika Marin Čuljak usporedio je ovaj projekt sa Skupštinom građana Mostara kada su građani detektirali probleme u gradu i delegirali ih prema gradskoj administraciji.

“Ovo je pokazatelj da Mostar ima energiju i snagu otvoriti sve teme koje su važne građanima. Projekt ‘Prostori koji pokreću’ nastavlja se na naš potpisan memorandum o suradnji. Pozivamo sve građane da glasuju za javne prostore za koje smatraju da ih treba preurediti za druženje i za sve ono što će pridonijeti daljnjem dijalogu na prostoru Mostara“, naglasio je Čuljak.

O spomenutom procesu kreiranja liste mogućih intervencija govorila je Hidajeta Bojčić, koordinatorica grantova u ime organizacije People in Need, kazavši kako su, nakon preliminarne studije izvedivosti i usuglašavanja prijedloga s predstavnicima Grada Mostara, došli do 71 prijedloga koji bi po mišljenju građana podigli kvalitetu javnih, otvorenih površina u Mostaru.

Sada ponovno želimo aktivno uključiti građane da izaberu prijedloge koji će od navedenog 71 prijedloga ići u realizaciju, a uzimajući u obzir proračunski okvir koji za ovaj projekt iznosi oko 580 tisuća maraka“, pojasnila je.

Važan kriterij je, kaže Bojčić, i vremenski okvir, odnosno vrijeme potrebno za implementaciju pojedine mjere, kao i prioritetne skupine građana kao što su osobe s invaliditetom, djeca, mladi, žene i osobe treće životne dobi.

Projekt “Mostar – Prostori koji pokreću” trogodišnji je projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru. Projekt financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) kao nositelj projekta, te partneri Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Udruženje građana “Nešto više” (NV). Anketa za glasovanje postavljena je na web stranici projekta i trajat će četiri tjedna, od 8. augusta do 4. septembra.

Glasaj



Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).