Muzička inventura 2019: Punk & hardcore (Balkan eksces)

U posljednjem izdanju emisije Balkan eksces za 2019. godinu, kolega Luka Marijanović odabrao je pet najboljih pjesama bendova punk/hardcore usmjerenja koje je do sada ugostio.



Kroz cijelu godinu ova emisija bila je rezervirana za promociju novih izdanja iz regionalnog underground svijeta. U zaključnom izdanju Balkan ekscesa donosimo listu od 5 najboljih pjesama bendova intervjuiranih tijekom 2019. godine.

1. Abergaz – Mržnja 2.1 (album ‘Gušenje robovlasničkog rada’)

Listu počinjem sa strašno mi dragim zagrebačkim bendom Abergaz i njihovom pjesmom ‘Mržnja 2.1.’ Ranija verzija pjesme našla se još 2012. godine na albumu ‘Minimalizam megalomanije’ pod imenom ‘Mržnja kaže da se pobijete svi’. Na ovogodišnjem albumu ‘Gušenje robovlasničkog rada’ objavljena je u bržoj verziji sa nešto drugačijom produkcijom.

2. Pestarzt – Grave (album ‘Pandemonium’)

Nakon Abergaza idemo do Sombora i odličnog benda Pestarzt. Pestarzt je jedan od koncertno, a i studijski, najaktivnijih bendova u regionu posljednjih godina, sa čak nekoliko europskih turneja iza sebe. Za pjesmu ‘Grave’ s albuma Pandemonium nedavno je snimljen i spot.

3. Stidnice – Sad si posve sam (EP ‘Sad si posve sam’)

Sljedeće na listi su zagrebačke Stidnice, bend koji mi je legao na prvo slušanje, mada inače nisam fan ovakvog zvuka. Moram priznati da me privuklo i ime žanra koji sviraju – mumble punk. S istoimenog EP izdanja, tu je pjesma ‘Sad si posve sam’.

4. Punjena papiga – Trljež 2 + Sendvič (album ‘Povratak kralja’)

Na četvrtom mjestu ove liste nalazi se riječka Punjena Papiga. Kratak, sirov i brz anarcho hardcore punk koji nikoga ne bi trebao ostaviti ravnodušnim. Cijeli album ‘Povratak kralja’ je kao jedan veliki, sluzavi hrakac koji vas pogađa ravno u nos tolikom brzinom da ostavlja podljeve kao dokaz sile. A na mjestu udara otapa kožu i inficira meso, krv i kost. S obzirom na kratkoću pjesama, evo čitav album, s naglaskom na dvije stvari – ‘Trljež 2’ i ‘Sendvič’.


5. S kim ja radim – Džokej (album ‘Žaruljarnica’)

Za kraj ove kratke liste, još jedan zagrebački bend – S kim ja radim. Ove godine objavili su svoj prvi album pod nazivom ‘Žaruljarnica’. Za bend S kim ja radim važno je naglasiti da koriste gajde koje perfektno sjedaju u njihov funkcionalni, kreativni nesklad, te savršeno podebljavaju koncept i ideju iz koje je bend proizašao. Slušamo pjesmu ‘Džokej’. Užas!