OKC Abrašević: Mape koje te pokreću (Work in Progress) – Razgovor o nastanku virtuelnih urbanističkih vodiča

Za čovjeka se može reći da je homo faber, homo ludens, ali i homo obliviscitur, odnosno čovjek zaborava jer ljudi su često zaboravni. Protiv zaborava se čovječanstvo bori od svog nastanka, bilo kroz usmenu predaju, bilo kroz pisane kronike. Čuvanje sjećanja u kontekstu projektne aktivnosti Mapa koje te pokreću OKC Abrašević čuvanje je sjećanja na Mostar, njegov razvoj i povijest. Važnost očuvanja memorije grada ogleda se u poticanju njegovih stanovnika na dublje promišljanje i osvještavanje prostora u kojem se živi kao i kulture življenja u gradu.

Sredinom augusta OKC Abrašević održao je online prezentaciju mape u progresu.

Riječ je o vodiču kroz četiri maršrute čija je realizacija predviđena za septembar 2022. godine. Sredinom augusta prezentiran je work in progress mape, a ovim povodom razgovarali smo sa koordinatoricom projektnih aktivnosti i službenicom za razvoj lokalne zajednice ispred Abraševića Monikom Bazinom, autorom tekstova i direktorom OKC Abrašević Ronaldom Panzom i urednikom portala AbrašRadio Borisom Filipićem, zaduženim za digitalizaciju mape.

Pripremio Nikola Rončević

Muzika
McCombs – New Earth

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).