Prostori koji pokreću: Okrugli stol “Žene i građani/ke treće dobi u javnom prostoru – jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost” (UG Nešto više)

UG Nešto više

U Hotelu Mostar održan je prvi od tri planirana tematska okrugla stola u organizaciji Udruge građana „Nešto Više“ u okviru projekta „Mostar- prostori koji pokreću.“

Panel pod nazivom “Žene i građani/ke treće dobi u javnom prostoru- jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost” okupio je predstavnike i predstavnice iz udruga za prava žena, udruga umirovljenika, nevladinog sektora i političkih stranaka.

Iz „Nešto Više“ objašnjavaju kako je njihova uloga u okviru projekta fokusirati se na promociju i poticanje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa, kao i promociju ekološki prihvatljivih rješenja za javne prostore te urbano vrtlarstvo i odgovorno korištenje prirodnih resursa.

Predstavljena je analiza rodne ravnopravnosti u javnim prostorima grada Mostara, a uvodnu riječ imala je arhitektica Esma Šantić, predsjednica udruge „Fora“ koja je dala definicije javnog prostora koji su poslužili za daljnju raspravu.

Učesnici i učesnice okruglog stola raspravljali su o ulozi žena i penzionera u gradskim javnim prostorima, problemima s kojima se susreću kroz prizmu jednakosti pristupa, objekata i usluga na spomenutim prostorima, te važnim temama sigurnosti i ulozi žena u učešću i komunikaciji u javnom životu.

Spomenuti su mnogi primjeri, date preporuke i sugestije na kojim prostorima bi se i na koji način trebalo intervenirati kako bi ih se otvorilo i poboljšalo za sve građane koji ih imaju pravo i žele koristiti.



Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).