Prvi BiH Art Forum / HUB387, Sarajevo, 5. juli

BiH Art Forum organizuju mladi umjetnici iz BiH i dijaspore u partnerstvu sa i-platform za razvoj BiH, a održat će se u Sarajevu, 5. jula 2020. godine u HUB387.

BiH Art Forum osnažuje umjetnosti kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazuje na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspiriše mlade da aktivno sudjeluju u razvoju BiH. Forum je mjesto susreta i razmjene ideja, mjesto pronalaska saradnika za razvoj različitih projekata i inicijativa. Forum je sastajanje, dijalog, povezivanje, izmjena, saradnja i angažovanost, odnosno sudjelovanje i praksa.

BiH Art Forum ima za cilj da u budućnosti izraste u najkvalitetniji kulturni događaj i platformu u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi, koja inspiriše mlade ljude da kroz umjetnost i kulturu mijenjaju okolinu u kojoj žive. 

“Pokretanje Art Foruma je došlo iz moje osobne potrebe da omogućim prvo sebi, a potom i drugim umjetnicima da postave pitanja. Jedno od tih pitanja je stalno prisutno u mom razmišljanju a to je: Zašto određeni ljudi uspijevaju realizirati inicijative, a zašto neki ne uspijevaju?

Od 2017. godine vodim projekt Art Centra u Gračanici, a od 2019. suosnivačica sam Udruženja za kulturu Kontrast. Želim vidjeti kako se kreativnost kod mojih kolega umjetnika u BiH širi izvan ateljea, izvan lista papira, izvan institucija. Iz tog razloga, odlučila sam kreirati i pokrenuti jedan novi prostor, koji bi omogućio razmjenu znanja i iskustva, na jedan novi način. Tako je krenula priča o Art Forumu u novembru 2019. godine.“- kaže Mirela Kulović, slikarica iz Bostona.

Prvi BiH Art Forum predstavit će pet najuspješnijih inicijativa u kulturi u posljednjih deset godina. Ovom prilikom smo se fokusirali na incijative koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane. Smatramo ove inicijatore među najhrabrijima na domaćoj kulturno i umjetničkoj sceni:

1. Marina Đapić predstavit će Street Art Festival Mostar.

2. Aida Šarac govorit će o projektima Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH.

3. Jasminko Halilović govorit će o Muzeju ratnog djetinjstva.

4. Mak Hubjer predstavit će Galeriju Brodac.

5. Denis Smajić i Emina Dizdarić predstaviti će inicijativu Krak.

Dio programa prvog BiH Art Foruma biće posvećen i pobjednicima i pobjednicama kratkog filmskog takmičenja za srednjoškolce Kultura i moj grad, koje vodi student režije iz Švedske, Bahrudin Srebrenica.

Učešće na  prvom BiH Art Forumu je besplatno, a svoje mjesto možete rezervisati putem i-platforme https://www.i-platform.ch/en/events/first-bih-art-forum