Revitalizacija napuštenih prostora: DKC Sarajevo – Razgovor s Farisom Prljačom

DKC Sarajevo, Faris Prljača, AbrašRadio, Nikola Rončević

Društveno kulturni centar (DKC) iz Sarajeva kolektiv je mladih ljudi okupljen 2020. godine oko ideje revitalizacije napuštenih prostora za potrebe lokalne zajednice i osnaživanje kulturno-umjetničke scene među mladima. Prva lokacija koju je ova grupa revitalizirala bio je zapušteni dio kampusa Univerziteta u Sarajevu, no, nakon kraćeg djelovanja na podizanju svijesti o važnosti očuvanja javnih površina kroz volonterske edukativne i kulturne događaje, bivaju prisiljeni napustiti kampus. Neobeshrabreni, ove godine nalaze novi prostor u objektu bivšeg Doma pisaca.

Povodom useljenja i skorog službenog otvaranja novog prostora, AbrašRadio posjetio je ovaj entuzijastični kolektiv u potrazi za više informacija. Donosimo razgovor s Farisom Prljačom, jednim od mlađih članova DKC-a, koji nas je upoznao s dosadašnjim radom centra, okolnostima preseljenja, novom prostoru kao i sa strategijama za budućnost i ostalim izazovima s kojima se susreću.

Razgovarao Nikola Rončević

Muzika:
Blue Hawaii – My Bestfriend’s House

Poslušaj:



Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).