VOX POPULI: Da li građani preuzimaju plaže u Mostaru?

Kupalište ispod Starog mosta, 1968. / cidom.org

Jedna od bitnijih mostarskih tradicija jeste kontinuitet kupanja na rijeci Neretvi. Skokovi ili skakanje jeste specifičnost tog kupanja, ali je nepravedno zapostavljeno samo odlaženje na plaže. Primjerice, u Mostaru se lokalni identitet gradio činjenicom na kojoj se plaži kupalo više nego u kojoj se mahali živjelo. Tako smo imali male “lokalne” disidente koji su se identificirali sa plažama udaljenijim od svog doma. Ipak, kao da postoje ciklusi opadanja entuzijazma i volje za kupanjem na Neretvi, pa time i lokalpatriotizma koji odlazak na Neretvu smatra građanskom obavezom.

Kakva je situacija sa mostarskim plažama ovoga ljeta te sa kakvim se pitanjima i potrebama susreću potencijalni kupači pokušali smo saznati iz ankete.

🎙 Pripremio Semir Behram

🎧 Muzika:
🎹 Working Men’s Club – 19

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).