Samsung predstavio najnapredniji senzor za Galaxy S23 Ultru

Foto: Tom’s Guide

Samsung je ovog utorka predstavio ISOCELL HP2, 200-megapikselni senzor kojeg bi trebao koristiti Galaxy S23 Ultra. Riječ je o najnaprednijem senzoru južnokorejske tvrtke, o kojem se „šuška“ još od kolovoza prošle godine, a koji je već ušao u masovnu proizvodnju, piše bug.hr.

Naime, ISOCELL HP2 sadrži 200 milijuna piksela od 0,6 mikrometara u optičkom formatu od 1/1,3 inča. Senzor koristi naprednu tehnologiju spajanja piksela, Tetra2pixel, koja omogućuje promjenu veličine piksela ovisno o količini svjetla. Primjerice, u uvjetima slabog osvjetljenja senzor snima slike od 50 MP (spajanje 4-u-1) ili one od 12 MP (spajanje 16-u-1).

Iz Samsunga kažu da se ISOCELL HP2 za „potpuniji 8K videozapis“, prebacuje na 50-megapikselni način rada od 1,2 mikrometra, kako bi uhvatio širi kadar i smanjio obrezivanje. Sve to, tvrde iz tvrtke, rezultira oštrim, kinematografskim videozapisom u 30 FPS-a. Reprodukciju boja poboljšava D-VTG (Dual Vertical Transfer Gate) tehnologija.

U uvjetima lošijeg osvjetljenja, ISOCELL HP2 trebao bi brzo i precizno fokusirati, a sve zahvaljujući Super QPD tehnologiji, koja omogućuje senzoru da koristi svaki od 200 milijuna piksela kao točku fokusa. Za poboljšanje HDR fotografije i videozapisa, Samsung koristi DSG (Dual Signal Gain) te značajku Smart-ISO Pro.