Sony prijavio patent za tehnologiju blokiranja piratskih aplikacija na televizorima

Foto: FayerWayer

Dok se razne antipiratske udruge, policije, pružatelji internetskih usluga i organizacije za zaštitu autorskih prava bore protiv digitalnog piratstva hvatanjem pirata i, u svojoj biti, reaktivnim metodama, japanski tehnološki div Sony smatra da to treba činiti nešto proaktivnije. Sony je bio jedan od predvodnika borbe protiv Napstera i drugih P2P servisa, izmislio je i kontroverzni sustav upravljanja autorskim pravima DRM, a sada nudi rješenje u obliku patenta – za blokiranje piratskih aplikacija izravno na uređajima, piše bug.hr.

Na tom su tragu još u ljeto 2021. godine prijavili patent, čiji je tekst tek nedavno ugledao svjetlo dana. U njemu Sony opisuje “Antipiratsku kontrolu zasnovana na funkciji crne liste”, što je u biti naziv za sustav blokiranja neželjenih aplikacija. Elektronički bi uređaji, prema njihovoj ideji, imali ugrađen sustav kojim bi se kontrolirale vanjske aplikacije za prikaz sadržaj (dakle one neovisne, preuzete izvan službenih trgovina aplikacija).

Foto: iptvwire

U slučaju da se takva aplikacija nađe na uređaju, primarno televizoru, sustav će proučiti njezin programski kod, pa ga uspoređivati sa svojom “crnom listom”. Isto tako poseban softver za nadzor mogao bi nadgledati i mrežni promet koji aplikacija inicira, pa na temelju njega zaključiti da je riječ o neautoriziranom streamingu.