TikTok onemogućava maloljetnicima pokretanje livestream-a

Društvena mreža TikTok želi spriječiti djecu da pokreću livestream tako što će podići dobnu granicu.

Novo pravilo TikToka na snagu stupa već u novembru, a prema tome se dobna granica podiže na 18 godina. BBC je obavio istraživanje te je pronašao stotine djece koja iz sirijskih izbjegličkih kampova sa svojih livestreamova mole za donacije. Neka djeca su u jednom satu dobijala i po 1.000 dolara, no kada povlače novac, TikTok uzima 70 posto.

Međutim, u budućnosit će samo odrasle osobe moći “slati virtuelne poklone i pristupati funkcijama monetizacije”, saopćeno je iz TikToka. Osim toga, sljedeći mjesec će samo punoljetnim osobama biti omogućeno da pokrenu livestream.

BBC-jev tim je pet mjeseci pratio više od 300 profila na TikToku koji su radili livestream iz sjeverozapadne Sirije. Pravila ove društvene mreže nalažu da korisnici ne smiju direktno tražiti poklone te da moraju “spriječiti nanošenje štete, ugrožavanje ili izrabljivanje” maloljetnika na platformi.

Kada je BBC koristio sistem za prijavljivanje u aplikaciji za 30 profila zbog dječijeg prosječanja, TikTok je odgovorio da nije bilo kršenja pravila ni u jednom od tih slučajeva. No nakon što je BBC direktno stupio u kontakt sa TikTok-om, svi profili su izbrisani.

Saopćeno je da ova vrsta sadržaja nije dozvoljena na platformi te da je provizija TikToka od virtuelnih poklona znatno manja od 70 posto. Ipak, još uvijek nije otkriven točan postotak.

TikTik je trenutno najbrže rastuća društvena mreža na svijetu, aplikacija je preuzeta više od 3,9 milijardi puta. Ostvario je preko 6,2 milijarde dolara bruto profita od kupovine kroz aplikaciju otkako je pokrenut 2017. godine.