133: SD ‘Herceg’ Mostar: Mala Dželalija / Ivan Šunjić: Hanifa Kapidžić-Osmanagić / Onomatobleja 109

📻 Drugo ime za slobodu #133:

▶ Unatoč činjenici da speleologija u Bosni i Hercegovini ne dobiva pažnju i potporu koju kao zvanje zaslužuje, Speleološko društvo ‘Herceg’ iz Mostara neumorno djeluje već devetu godinu, kako na istraživanju i popularizaciji upoznavanja našeg krškog podneblja, tako i na podizanju ekološke svijesti u društvu. Osim što strastveno tragaju za uvijek novim, često opasnim izazovima, njihova riznica otkrića, mapa i koordinata istraženih geoloških objekata u dubinama našeg prostora strpljivo raste.

Protekle sedmice u javnost ih je lansirao i najnoviji pothvat. Mala Dželalija na Raškoj Gori kod Mostara je gotovo 400 metara dubok vertikalni otvor u tlu koji ima i svoj unutrašnji nastavak ka još većoj dubini. Osim što je objekt dugo vremena bio misterij, jer ga je unatoč neumornoj potrazi mostarskih speleologa bilo teško uopće locirati, saznajemo da sad konkurira i da obori rekord najveće pronađene dubine na teritoriju BiH.

Preostalo je još mnogo rada na mapiranju i propisnom speleološkom i geološkom opisivanju ovog novog objekta, no rezultati dugogodišnjeg i, što je važno naglasiti, volonterskog rada mostarskih entuzijasta već se jasno vide i zaslužuju pažnju.

O speleologiji kod nas i u regionu, ekološkoj misiji ovog poziva, aktivnostima Speleološkog društva ‘Herceg’ te Maloj Dželaliji, za AbrašRadio govori Ivan Marić.

▶ Povod razgovoru s mladim mostarskim teoretičarem književnosti Ivanom Šunjićem bio je njegov esej u časopisu Novi izraz, posvećen nedavnoj preminuloj književnoj teoretičarki, profesorici i književnici Hanifi Kapidžić-Osmanagić.

Esej pod nazivom Kroz suočenja: Književnoznanstveni rad i izraz Hanife Kapidžić-Osmanagić, iako objavljen kao oblik nekrologa, podsjeća nas na autoričinu duboku predanost nadrealizmu, feminističkoj kritici i njenoj pionirskoj fascinaciji, kod nas još prilično nepoznatom, genijalnom francuskom književnicom Helene Cixous.

Onomatobleja: U 109. epizodi ‘Pristojno osluškivanje’ poslušajte pressicu u kojoj su se sukobili poznati mostarski duhovi Mujage Komadine i Alekse Šantića sa Zdenom Pičetom. Naime, Zdena je uzurpirao vlast u gradu Mostaru proglasivši se ”novim mostarskim šerifom”. Duhovi iz Stranke Mrtvih Za Budućnost su se našli u opoziciji i ubrzo su napali Zdenu i poručili mu kako se ne može ponašati kao kafanski baja. Što se dalje dogodilo, saznajte sa presice koju moderira Omer Hodžić.

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA.