135: NAFF 2020 / Vilim Matula / Onomatobleja 111

Drugo ime za slobodu #135: Mia Bojičić, NAFF 2020, Vilim Vili Matula, Onomatobleja 111

▶ Bez obzira na sve probleme vezane uz pandemiju ovogodišnji NAFF je tokom vikenda ipak otvoren. Na adresu Festivala animiranog filma u Neumu pristigao je rekordan broj filmova, čak 1960 iz čak 90 zemalja (Francuske, Rumunjske, Švicarske, Portugala, Brazila, Njemačke, Španjolske, Belgije, Turske, Danske, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Kanade…). U natjecateljski program ušlo je 67, dok će u panorama programu biti prikazan 31 film.

Zbog pandemije koronavirusa, organizacijski tim NAFF-a je odlučio 15. izdanje Festivala održati u online formatu, osim u Cetinju, gdje će svake večeri od 20 sati, zaključno sa 2. julom, animirani filmovi biti prikazivani na centralnom trgu uz prisustvo publike.

O ovogodišnjem NAFF-u za naš radio govori glasnogovornica festivala, Mia Bojičić.

Vilim Vili Matula slavni je hrvatski i jugoslovenski glumac, koji je u kazalištu te na filmu i televiziji prisutan od ranih 80-tih godina prošlog stoljeća. Nekada istaknuti član Zagrebačkog kazališta mladih, jedan od pionira scenskog izričaja Teatra Exit, te dugo vremena slobodnjak – autor neobično popularne monodrame Munchausen i nezaboravne Točke, danas je član kazališta Kerempuh.

S Vilijem Matulom razgovarali smo o osobnim iskustvima za vrijeme pandemije, o nevoljama koje su zadesile slobodne umjetnike i umjetnice, o potresu u Zagrebu i neadekvatnim odgovorima vlasti te o angažmanu u političkoj platformi Možemo, koja ovih dana upravo izlazi na izbore u Republici Hrvatskoj.

Onomatobleja 111. – ‘Pravo na oglašavanje’: U proteklim tjednima zabilježen je porast etno-nacionalnih tenzija. Brojni su gafovi političara i estradnih djelatnika. Crna kronika ne oskudjeva sadržajem. Kada se sve to provuče kroz bombastični medijski filter, teško je ostati ravnodušan. U vihoru tih događanja, glas običnih ljudi ostaje nečujan. Zbog toga u ovom izdanju Onomatobleja pruža medijski prostor običnim ljudima, odnosno možete poslušati čovjeka iz naroda, Ljuda iz Mase, koji će u razgovoru sa Blejatorima kazati šta ga zapravo muči i kakvi su to problemi s kojima se suočavaju čovjeci iz širokih narodnih masa.’

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA