137: Saša Oručević: Skokovi sa Starog mosta / HNK: Jelena Kordić-Kuret / Onomatobleja 113

137. Drugo ime za slobodu donosi:

▶ Krajem tekućeg mjeseca nas očekuju Skokovi sa Starog mosta u Mostaru, a kako stvari stoje, riječ je o jedinoj sportskoj, ali i kulturnoj manifestaciji koja će se održati u našoj zemlji ove godine. No, ovi skokovi, zbog još uvijek aktuelne pandemije koronavirusa, će biti primorani na neke promjene, o kakvim je promjenama riječ, te šta da očekujemo od prvih skokova bez aktuelnog, višestrukog, šampiona Lorensa Liste saznajte u razgovoru sa članom organizacijskog odbora ove manifestacije, Sašom Oručevićem.

▶ Pandemijska kriza jako je utjecala na svijet teatra. Privremena distanca onemogućila je redovnu razmjenu između scenskih aktera kao i onu između njih i njihove publike. Glumci i glumice su bili prinuđeni na različite načine održavati formu, djelovati u ovim novim okvirima, pa i promišljati budućnost vlastite umjetnosti i rada. O ovoj situaciji kao i novinama nakon nje razgovarali smo sa glumicom HNK u Mostaru Jelenom Kordić-Kuret koja se u procesu nove predstave Spremni, prema tekstu Kristine Gavran, okušala i kao redateljica.

Onomatobleja: “Niko ne sme da vas bije” naziv je 113. epizode radijske satirične emisije Onomatobleja. U ovom izdanju donosimo razgovor sa akterima prosvjeda u Beogradu: građaninom, veteranom svih povijesnih, prosvjeda, Ratimirom Spasojevićem, zatim pripadnikom žandarmerije Svetozarom Tarabanovićem te sa, ni manje ni više, glavom i usnama, predsjednikom Kandaharom Kleine-Wolfgangom. Razgovor je vodio Omer Hodžić, a student sociologije Duje je dao stručni komentar. Za one kojima je politika dosadna DJ Zdena je pripremio muzički predah.

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima Radija Otvorena mreža