151: Budućnost mladih Mostara / Magdalena Blažević / Quo Vadis, Aida?, Jasmila Žbanić

Gradska administracija za mlade Mostara nema nikakvu strategiju. Njihovi problemi ignoriraju se već decenijama. Jasnih službenih uvida u mišljenja i brige onih od 16 do 35 godina nema. Kako budućnost Mostara izgleda iz perspektive ljudi kojima će predstojeći lokalni izbori biti mahom prvi u životu otkrivaju, pak, incijative civilnog sektora. Najnovija istraživanja Mreže Naše društvo pokazuju da polovica mladih želi napustiti Mostar. Iako ih je 70% iskazalo interes za izlazak na izbore, tek 18% vjeruje u promjene. Ispitanici kao najveće probleme ističu nezaposlenost, niske prihode i nedostatak bilo kakve gradske podrške. Rezultate istraživanja ‘Mišljenja, zabrinutosti i očekivanja mladih Mostara’ Mreža Naše društvo predstavila je javnosti 13. oktobra u prostorijama OKC Abrašević.

▶ Jedna od gošći druge noći petog po redu festivala književnosti Festival Poligon je bila Magdalena Blažević. Riječ je o jednoj od najznačajnijih predstavnica nove bosanskohercegovačke književne scene, koju krasi prepoznatljiva poetska rečenica i atmosferičnost koja je u vrlo kratkom vremenu Magdaleni priuštila jako veliki broj čitalaca u našoj zemlji, ali i u cijeloj regiji. Magdalena Blažević je jedna od urednica mostarskog portala za književnost i kulturu Strane, te je poznata i na sceni književne kritike, gdje je objavljivala desetine kritika na web platformi Express.hr. Na Poligonu je govorila o svom književnom prvijencu, zbirci kratkih priča Svetkovina, ali i o nadolazećem romanu na kojem trenutno radi. Poslušajte razgovor sa Magdalenom Blažević.

▶ Četiri kino sale Cineplexx, na južnom izlazu iz Mostara, od prošle sedmice krenule su sa projekcijom novog filma Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?, predstavnikom Bosne i Hercegovine za nagradu “Oscar” Američke akademije. Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u Srebrenici. Kada vojska RS zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković. Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, a nedavno je osvojio nagradu za najbolji strani dugometražni film na 57. filmskom festivalu u Antaliji. Nedavno je svoje premijere imao i na Toronto Film Festivalu, kaoi na festivalu u Hamburgu. Svečana projekcija filma “Quo Vadis, Adida”,rediteljice Jasmile Žbanić biće upriličena u srijedu 21. oktobra u Cineplexx-u Mostar sa početkom u 20 sati. U grad na Neretvi stiže filmska ekipa predvođena redateljkom Jasmilom Žbanić. U programu Drugo ime za slobodu, o svom najnovijem ostvarenju, govori Jasmila Žbanić.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno ponedjeljkom od 22 h na talasima Radija Otvorena mreža

Urednik i voditelj: Husein Oručević / Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Utorkom na www.abrasradio.info