158: Izbori u Mostaru: Javni forumi s kandidatima + Onomatobleja 126

158. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

U Gradu Mostaru Lokalni izbori se održavaju nakon 12 godina, te je od izuzetne važnosti otvoriti široki javni dijalog u predizbornom periodu o temama koje su u nadležnosti lokalne vlasti, a u fokusu građana Grada Mostara. Centri civilnih inicijativa (CCI) organizira javne forume jer smatra da se preko navedenih foruma pod sloganom ‘Ti ih biraš, ti ih pitaš’ stvara prilika za građane i građanke Mostara da na najneposredniji način, direktnom demokratijom, od svojih kandidata saznaju na koji način planiraju unaprijediti kvalitet života u lokalnoj zajednici, koju planiraju voditi u naredne četiri godine. Za AbrašRadio govori Ana Lučić, koordinatorica za odnose s medijima CCI-ja.

Kao jedan od ključnih problema Mostara zasigurno je komunalni nered koji gradom vlada već dugi niz godina. Opasne radnje na deponiji Uborak, kaos u javnim komunalnim preduzećima, gradska nečistoća, neke su od značajnih tema o kojima se govori i u predizbornim kampanjama. Kako pospremiti Mostar? naziv je javnog foruma koji će se održati 8. decembra u prostorijama Hotela Mostar. Ovaj događaj je jedan u nizu najavljenih u sklopu projektu Democracy in Mostar, a koji vodi OKC Abrašević. Više o projektu te o očekivanjima uoči festivala demokracije iz razgovora s direktorom OKC Abrašević Vladimirom Ćorićem.

Onomatobleja: U 126. Izdanju ugostili smo predstavnika filozofske zajednice BIH, Zdenu Pičetu i studenta sociologije Duju. Razgovarat ćemo o iskrenosti i poštenju u ovim teškim vremenima i isplati li se uopće biti iskren?

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima Radija Otvorena mreža