16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja: UN Women BiH organizuje Info kutak o seksualnom nasilju u Mostaru

UN Women BiH od 24. novembra do 9. decembra, uz podršku Švedske, i u saradnji s partnerima, provodi kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se ove godine fokusira na borbu protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja nad ženama i djevojčicama u BiH.

Pod motom  #neznačine i #prepoznajidjeluj UN Women BiH u pet gradova organizuje Info kutak, sigurnu zonu za razgovor o seksualnom nasilju i seksualnom uznemiravanju.

Dva dana zaredom, 2. i 3. 12. u Mostaru, Info kutak će biti postavljen u Mepas Mallu, gdje će od 12 do 18 sati građani i građanke imati priliku da sa stručnjacima i stručnjakinjama razgovaraju o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja, ispune online kviz koji propituje koliko su informisani o ovoj temi te da li prepoznaju različite oblike seksualnog uznemiravanja. 

Podsjećamo, prvi Info kutak bio je održan u Banjoj Luci, a nakon Bihaća i Mostara bit će postavljen još u Tuzli i Sarajevu. Info kutke UN Women BiH organizuje u partnerstvu s UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI obezbijedile stručnjake/kinje koji razgovaraju sa zainteresovanim posjetiocima/teljkama.

Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani i građanke davati na pitanja iz online kviza bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Sarajevu, 9. decembra.