160: Dragan Markovina + Anita Pajević + Onomatobleja 128

Drugo ime za slobodu 160:

Dragan Markovina godinama je poznati javni glas i lice političkih aktivnosti i aktivističkih nastupa, novinskih kolumni, a odnedavno nastupa i kao voditelj televizijske emisije. Povjesničar po zanimanju napisao je do sada pristojan broj knjiga vezanih za historiju i politiku regije, s posebnim fokusom na naglo prekinuti život nekadašnjeg Mostara. U posljednje vrijeme manje je politički aktivan, više se fokusirajući na procese putovanja, opservacija i pisanja. Na jednom od tih brojnih putovanja po bliskim granicama, razgovarali smo o prostoru, putovanjima, te melankoliji koju uvijek nose “usamljena djeca juga” kao i o nadi u predstojeće mostarske izbore.

Anita Pajević mlada je ali već jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih pjesnikinja. Dobitnica je prve nagrade “Mak Dizdar” za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis 2015. godine, a za zbirku Perlinov šum (Slovo Gorčina, Stolac, 2016.) osvojila je drugu nagradu Fondacije Nijaz Slipičević. Sa Anitom Pajević smo razgovarali povodom izlaska njene nove zbirke Redukcije (Vrijeme, Zenica), uz zbirku dotakli smo i njenu stranicu za promociju poezije Poeziju na štrikove, ljubav prema muzici i Twin peaksu te ostalim fenomenima sreće.

128. izdanje Onomatobleje donosi razgovor sa Markom Marom Mimarom o mostarskim izborima i ispunjavanju građanske dužnosti, onda se družimo sa Zdenom Pičetom i ispitujemo nabavku i transport ukrajinske ikone i za kraj smo razgovarali sa Ivorom Terencem i prokomentirali medijsko i sportsko čudo – Ćamilu Mičijević.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima Radija Otvorena mreža