167: Šejla Šehabović (Zemlja-Voda-Zrak) + Enis Čišić + Onomatobleja 135

167. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

Zemlja-Voda-Zrak je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnosti. Ekološka humanistika shvata ekološke krize kao posljedice ekonomske i društvene nejednakosti. U njihovom radu u zajednici bave se problemima ekološkog nasilja u svim njegovim oblicima i istražuju kako kao zajednica možemo postići ekološku pravdu.

Strip Zemlja-Voda-Zrak autora Šejle Šehabović i Marka Gačnika te urednika Damira Arsenijevića, strip je koji se bavi problemom zagađenja životne sredine u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova kroz konkretne primjere manipulacija toksičnim otpadom. Strip je nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, a produkciju publikacije je podržao program Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative (BHRI). Sa Šejlom Šehabović razgovor vodio Husein Oručević.

Enis Čišić sarajevski je strip crtač i illustrator čije ime kod nas i u regiji ima važan značaj. Osim što se posljednjih godina proslavio kao crtač za izdanja slavnog Marvela, Enis Čišić je u tablama autorskog stripa oživio priču Tajna Nikole Tesle, nikad prežaljenog pisca i novinara Karima Zaimovića. Ovim stripom, koji je nastao sa Aleksandrom Brezarom privukao je pažnju šire strip scene.

Ovih dana objavlljen je još jedan njegov autorski strip – Dogodilo se u Harlemu, koji je nastao prema ideji dubrovačkog pisca, izdavača i repera Gorana Jovovića, a koji je i scenarist stripa. Strip Dogodilo se u Harlemu, u izdanju UO Stripaonice iz Zagreba, promoviran je u striparnici Tarantula u Mostaru. Tarantula se ovom promocijom, koja je obogatila zimsko mostarsko prijepodne, još jednom pokazala kao vrijedno mjesto za urbanu kulturu. S Enisom Čišićem razgovor vodio Ronald Panza.

135. epizoda Onomatobleje je u duhu rotiranja, gdje će uvodničar Nikola R. razgovarati sa vječnim studentom Dujom o mogućnostima rotirajućeg gradonačelnika te povući neke paralele iz povijesti u kojima ćemo uvidjeti kako tandemokratija nije nešto novo.

Poslušaj: