171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139

71. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

▶ I dok pojedine zemlje u svijetu i u regiji polako cijepljenjem izlaze iz krize, kod nas se još uvijek vijeća i dogovara o prvim koracima. Najavljene brojke namjeravane kupnje vakcina i dalje su znatno manje od potrebnih količina za uspostavljanje kakve takve imunizacije. Tako je proteklih dana u Mostaru održana još jedna sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj se vijećalo i o nabavci vakcina protiv koronavirusa. Na ovoj sjednici donešena je odluka o nabavci 350.000 komada ruske Sputnik V vakcine. Ovakav razvoj događaja sigurno će produžiti dešavanja oko kovid zaraze u našoj zemlji za još neko vrijeme. Ovo stanje neprekidne nesigurnosti pomaže stvaranju daljnjih napetosti između dijelova populacije koji se ponašaju odgovorno, kao i onih koji u sve sumnjaju. O godini dana pandemije i procesu nabavke vakcina u Federaciji razgovarali smo sa Anesom Podićem iz udruge Ekoakcija.

▶ Sada je postalo posve očito kako je najsvjetlije mjesto današnjeg Mostara upravo sport. Mostar je posljednjih godina svijetu dao NBA košarkaše, vrhunske rukometaše, ali upravo se u plivanju najavljuju možda i najbolji uspjesi. Nakon uspjeha naše olimpijke Amine Kajtaz, na veliku scenu ogromnim koracima najavljuje se mlada, petnaestogodišnja plivačica Lana Pudar s nevjerojatnim rezultatima za svoj uzrast. Upravo je ovih dana Lana Pudar isplivala olimpijsku normu u finalnoj utrci na 100m delfin čime je oborila državni rekord BiH. S ovim rezultatom bi bila u velikom finalu olimpijskog turnira, a u okvirima europskog prvenstva – srebrna. Sportski novinar Nermin Bise u razgovoru za AbrašRadio govori o detaljima i vrijednosti ovog uspjeha, kao i o potrebi da se plivanje konačno prepozna kao glavni sportski i ne-samo sportski adut današnjeg Mostara i omogući ovom sportu razvoj potrebne infrastrukture.

▶ U 139. Onomatobleji Duje se dotiče zveckanja referendumima i panamskih fraza. Za to vrijeme Zdena Pičeta je sklepao svoju malu plejlistu gdje će puštati Patarene, Rabia y Desperacion, a vidjet ćemo šta misli i o legalnom uzgoju opojne droge zeljasto-zelenkaste tvari koja svojim oblikom i mirisom podsjeća na marihuanu. Omer Hodžić sa svojim standardnim rantom priča o problemima.

Poslušaj: