172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140

172. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

▶ U okviru projekta Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Ruralodržan je forum aktivnog turizma pod nazivom Adriatic Outdoor Adventurekoji je bio dostupan online. Cilj je bio upoznati turistički sektor s inicijativama koje su zaživjele na našim prostorima te istaknuti i prenijeti uspješne priče iz oblasti razvoja aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Forum je okupio međunarodne stručnjake iz oblasti aktivnog turizma, polaznici su imali prigodu upoznati se s najuspješnijim inicijativama pokrenutim kroz projekte EU. Nakon predstavljanja održao se panel s međunarodnim govornicima koji su razgovarali o iskustvima i podijelili uspješne priče kroz koje su prošli na putu razvoja aktivnog turizma širom Europe. O forumu i projektu Biciklističkih ruta razgovarali smo s turističkom radnicom, planinarkom i fotografkinjom Stanislavom Borovac.

▶ Knjižica Arhitekt Ivo kreativnog dvojca Celle Anite Celić i Danijela Srdareva prije pet godina izazvala je pažnju na festivalu Design District Zagreb te je kasnije i nagrađena. Ovih dana pojavila se u elektronskom obliku koji je ponovo privukao dosta pozornosti kod stručne i manje profesionalne publike. Publikacija Arhitekt Ivo jednostavno privlači svojim zaigranim performativnim crtežom koji je nastao kroz didaktičko istraživanja nebodera slavnog modernističkog arhitekte Ivana Ive Vitića. Knjižica je prije svega namijenjena najmlađima, ali i svima koji žele razumjeti odakle potiče impuls zamišljanja građenja i kao takva pravi je uzor za osnovno podučavanje arhitekture. U svom sadržaju ona se igra sa bojama, linijama, površinama, kompozicijom i kinetičkim elementima Vitićevog nebodera, u kojemu arhitektonski zanos naprosto izaziva osjećaj plesa. Publikacija govori mislima crteža – geometrijskim tijelima, oblicima i plohama, pojašnjavajući nam što je to zapravo kreativnost.

▶ U 140. epizodi Onomatobleje, uvodničar Nikola R. i poznati novinar Ivor Terenac glavu razbijaju nemilim događavanjima iz svijeta događaja uz prekid toka misli Šizom i Oprostite, oprostite, oprostite te brzopoteznim Omerom.

Poslušaj: