175: In Memoriam: Vesna Ljubić (1938-2021) + Onomatobleja 143

Drugo ime za slobodu 175:

▶ Ovih dana napustila nas je velika umjetnica bosanskohercegovačkog filma i radija Vesna Ljubić. Vesna Ljubić bila je prije svega filmska redateljica vrlo originalnog filmskog jezika i ideje koja je bila ispred svog vremena. Ispoljavala je neoubičajenu poetiku i senzibilnost prema temama koje su se inače u našem društvu prikazivale na očekivan način.

Svi su njeni filmovi koje je radila prije rata bili nagrađeni. Započela je 70-ih s kratkim filmom Putovanje, razvijala dokumentarizam u filmu o Halilu Tikveši i TV film Simha za koji je bila nagrađena. Njeni također nagrađeni igrani filmovi iz 80-ih godina – Nepokorena delta i Posljednji skretničar uzanog kolosijeka spadaju u kultne vrhunce jugoslovenskog filmskog modernizma. Vrijeme rata provodi u Sarajevu, u kojem hrabro radi dokumentarac Ecce homo te kasnije dokumentarne filmove Adio Kerida i Bosanska rapsodija.

Bila je dugogodišnja urednica i autorica u dramskom programu Radija Sarajevo, Radija Bosne i Hercegovine i Federalnog radija. O Vesni Ljubić razgovaramo s njenim dugogodišnjim kolegom, učenikom i prijateljem, urednikom dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralemom Ovčinom. Razgovarao Husein Oručević.

▶ U 143. Onomatobleji Zdena Pičeta je umislio da je kraljevske loze pa priča, radi i obećava kao pravi buržuj bez straha od posljedica. U muzičko-glazbenoj stanci-pauzi slučajno pušta Školjke i pjesmu Čudna scena. A tu će, naravno, biti i Omer Hodžić.

Poslušaj: