178: Mostovi Hercegovine 2021: Ronald Panza + Onomatobleja 146

178. izdanje programa Drugo ime za slobodu donosi:

OKC Abrašević i AbrašRadio pokrenuli su drugi po redu ciklus edukativnog medijskog projekta Mostovi Hercegovine. Cilj projekta je holističkim pristupom kulturnim i geografskim posebnostima hercegovačkog prostora otkrivati manje poznate ili zaboravljene priče koja ga povezuju. Usmjeren je na mlade ljudi zainteresirane za medijsku kulturu koji uz edukativni program i mentorsku podršku stručnih gostiju imaju priliku istražiti i medijski ostvariti svoje vlastite priče o ovom podneblju. Ovogodišnji program čine četiri istraživačke cjeline, uz podršku mentora i mentorica izučavat će se teme arhitekture, urbanizma i ekologije, teatra, poezije i alternativne muzičke scene.

Sekciju koja će se ove godine baviti teatarskom scenom Hercegovine vodi Ronald Panza, teatrolog i magistar komparativne književnosti, dugogodišnji kulturni radnik u sklopu OKC Abrašević, kolega novinar. koji je mentorirao u sklopu ovog projekta i prošle godine. Iz razgovora saznajemo o bogatoj riznici zaboravljene teatarske scene u Mostaru i Hercegovini, važnosti njenog ponovnog otkrivanja te teatrološkim metodama kojima će se voditi u radu s učesnicima.

▶ U 146. epizodi Onomatobleje Ivor Terenac čestita Prvi maj svim ljudima radničke vjeroispovijesti. DJ Zdena nam pušta Idles i pjesmu Well Done, zatim slijedi Omer Hodžić sa svojim blokom, a s Dujom razgovaramo o stručnjaku za pirotehniku sa filmskog seta filma Omen (2006).

Poslušaj: