188: Neum Casablanca, Dragan Markovina + Srebrenica, Alma Ferović-Fazlić&Fun-Da-Mental + Onmtbleja 156

U 188. izdanju programa Drugo ime za slobodu poslušajte:

untitled image

Dragan Markovina napisao je vrlo zrelu knjigu sažetih i fragmentiranih zapisa pod nazivom Neum Casablanca. Ovu knjigu se može I treba formalno prije svega doživjeti kao putopis zanemarnim i neatraktivnim prostorima hercegovačkog kamenjara i svitavskog imaginacija koji na prvi pogled varljivo ne nude neke posebne priče, I to ispravljanje nepravde je zapravno njeno posebno ostvarenje. Posljednjih godina putujući neprekidno u dijalogu sa tišinom između Splita, Korčule i Mostara, zaobilaznim nepopularnim putevima na kojima čovjek može dovoljno kontemplirati i sa svakodnevicom i sa nostalgičnim fragmentima, autor pronalazi vlastiti pojam Casablance u zemljovidu znanja, sjećanja i melankolije.

▶ U povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ovih dana završen je video za muzički dokument Srebrenica, britanskog benda Fun-Da-Mental, uz gostovanje vokalne solistice Alme Ferović-Fazlić, koja potpisuje muziku i tekst. Fun-Da-Mental je multietnički hip-hop– etno-techno-world fusion muzički bend sa sjedištem u UK osnovan 1991. godine, poznat po svojoj energičnoj fuziji istočnih i zapadnih muzičkih formi, ali i otvorenim političkim stavovima, koji ove godine puni trideset godina od osnivanja.

Muzički dokument Srebrenica prehodno je objavljen na albumu „All is War“ u UK 2006. godine, a nastao je prvenstveno kao posveta stradalim Bošnjacima u Srebrenici i Potočarima 1995. godine. Muzički dokument „Srebrenica“ niti u jednom segmentu nema komercijalni aspekt, a nastao je kao rezultat čiste i unutarnje ljudske potrebe grupe umjetnika, koji kroz bezvremenski filmičan video tematski i simbolično vezanim za Srebrenicu, žele podsjetiti javnost na stradnja iz bliske prošlosti BiH. Produkciju videa potpisuje Agencija „Komitet“, ilustracije i animacije Sanjin Fazlić, direktor fotografije je Alen Hadžić Morris, a cjelokupan stajling, frizuru i šminku osmislila je Aleksandra Korizma.


Od trenutka objavljivanja 2006. godine, muzički dokument je bio dio mnogih edukativnih i umjetničkih događaja u dijaspori, posebno u okviru obilježavanja godišnjica genocida, a korišten je i u Japanu na Kagoshima univerzitetu, gdje se, kroz predmet Historija svijeta, govori i o BiH i Srebrenici. Povodom izalska ovog videa razgovaramo sa vokalnom solisticom Almom Ferović-Fazlić, dok je poruka Aki Nawaza, lidera benda Fun-Da-Metal da je ‘Genocid na Balkanu je mrlja na čovječanstvu, koju nikada ne smijemo zaboraviti. Umjetnost je odgovorna za stvaranje pa tako ovaj umjetnički muzički dokument nosi bol, tamu, nemoć i atmosferu prostora nepravde i barbarskih postupaka. Almin delikatni, a snažni vokal i stihovi ‘zarobili su’ osjetljivost problema i ovo je više molitva nego pjesma!’

▶ U 156. Onomatobleji Ivor Terenac, Duje i Zdena neće biti u emisiji zbog trovanja hranom. Ali sa uvodničarem Nikolom R. bit će Omer Hodžić koji će kao pravi influenser predlagati top tri mjesta gdje se može uraditi, provesti i iskoristiti bogata ponuda u ovom vrućem ljetu Mostaru i Hercegovini. Omer u muzičkoj pauzi pušta Makk, Gastra Rajms i SMA- Evo me.

Poslušaj: