196: Diana Magdić, Lastovo – Otok zvijezda + Onomatobleja 164

🎙️ U 196. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Stalno naseljeni pučinski otok Lastovo, čija se polja natapaju vodom Neretve, ove je godine nastavio slaviti vlastitu udaljenost. Turistička zajednica Lastova zajedno sa svima koji su poželjeli ili mogli pomoći obnovila je stari projekat Lastovo – otok zvijezda. Lastovo ima iznimno čisto i prijateljsko nebo čija tradicija motrenja proučavanja traje odavno, a ovaj je projekt pomogao da otok prvi dobije javnu rasvjetu prilagođenu ekološkim standardima. Uslijedilo je organizirano gledanje te brojne astronomske radionice, koje su ponovo obnovljene posebno u ljetnom periodu.

Posebna novost je vrlo aktivan rad s osnovnoškolcima kroz teorijske i teleskopom opremljene praktične radionice o suncu, zviježđima s naglaskom na praćenje svjetlosnog onečišćenja, što je rezultiralo pokretanjem astronomske sekcije u novoj školskoj godini. Uz brojna organizirana gledanja neba, organizirane su i radionice astronomske fotografije. U planu je postavljanje kamera za praćenje meteora te robotiziranog teleskopa za praćenje i otkrivanje asteroida. Za nadati se kako će Lastovo ovaj put dobiti status Međunarodnog parka tamnog neba. O svemu ovome će nas, kao i o Tjednu svemira koji se obilježava od 4-10. 10. podrobno upoznati sociologinja i aktivistica Diana Magdić, djelatnica TZ Lastovo.

▶ U 164. Onomatobleji smo na kafi sa Dujom. Razgovaramo o kisiku i pandorinim papirima. Omer Hodžić je spremio svoj rant, a imat ćete ga priliku slušati 12. 10. u Cineplexxu. Ivor Terenac je od renomiranog novinara postao horoskopski guru.

🎧 Muzika:
🎹 Hovvdy – True Love
🎹 Kedr Livanskiy – Celestial Ether
🎹 Kedr Livanskiy – Stars Light Up (Посмотри на небо)
🎹 Ducks Ltd. – Sullen Leering Hope
🎹 Strand of Oaks – Carbon

Poslušaj: