199: Radijske zajednice na smartfonu, Zakayo Wandoloh (StampMedia) + Onomatobleja 167

🎙 U 199. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Početkom oktobra AbrašRadio je boravio u posjeti belgijskoj kući StampMedia. Riječ je o omladinskoj novinskoj agenciji iz Antwerpena koja se preko deset godina zalaže za veću vidljivost i više prostora za omladinska pitanja u mainstream medijima. Svojim aktivnostima promoviraju medijsko opismenjavanje i veći medijski angažman među mladima. Nude različite edukativne programe, prostor za rad i razvoj novinarskih vještina i besplatnu tehničku podršku.

To su ujedno ciljevi i metode aktualnog projekta Reinventing Community Radio in the Smartphone Era, koji Stampmedia realizira u partnerstvu sa Aarhus Global Media iz Danske, Centrom za volonterstvo Skopje, udrugom Carpe Diem iz Karlovca i OKC Abrašević iz Mostara. Projekat za cilj ima afirmaciju razumijevanja radija i zajedničke gradnje medija među mladima. Kroz niz aktivnosti u pet različitih zemalja bit će prikupljena građa o najboljim praksama pokretanja community radija, što će omladinskim organizacijama i radnicima diljem Europe na posljetku biti ponuđeno kao kutija alata korisnih za razvoj svojih vlastitih radijskih zajednica. Projekt je u sklopu programa Erasmus+ podržan od strane Europske unije.

O Stampmediji, medijskoj pismenosti, ideji radijske zajednice u doba pametnih telefona te njenom značaju za mlade, za AbrašRadio govori koordinator projekta Zakayo Wandoloh.

▶ U 167. Onomatobleji Zdena Pičeta svira blues. Blues je forma koja je najpogodnija za ova podneblja i u ovoj emisiji Zdena će usnom harmonikom pokušati nadjačati presjenićku harmoniku. Zatim slijedi standardna rubrika Omera Hodžića i još malo Pičetinog bluza.

🎧 Muzika:
🎹 Jarvis Cocker – Paroles Paroles
🎹 BLACK MARBLE – Preoccupation
🎹 Helado Negro – There Must Be a Song Like You
🎹 Mount Kimbie – Black Stone
🎹 Duran Duran – Hammerhead (feat. ivoriandoll)

👂 Poslušaj: