2. Kantarion – festival šumskih kantautora u Zelenkovcu

Drugo izdanje festivala šumskih kantautora Kantarion u Zelenkovcu kod Mrkonjić Grada održat će se 20./21. novembra. Rezidentnim izvođačima u Zelenkovcu pridružit će se gosti iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara i Ljubuškog. Festival organiziraju Zelenkovac Jazz fest i Eko zona Zelenkovac.

Nastupaju:

Dražen Galić Škodra, Sarajevo

Dražen Galić Škodra je muzičar, pjevač , pisac, kompozitor, osnivač grupe ” Festival” iz 80-ih i autor na solo muzičkim izdanjima. Poslije albuma “Pretvorit ćeš se u pjesmu” i “Linija”, snimljenog prošle godine sa bendom “Škodra” i niza nastupa na festivalima i promocija i nedavno objavljenog singla “Ukradeno vrijeme”, snimljenog u Mostaru, u pauzi koja je nastupila povodom prestanka rada na muzici sa bendom, repertoar svojih pjesama pripremio je za solo nastupe uz gitaru čijim sadržajem želi ostvariti bliskost s publikom i prenijeti energiju kojom se i sam oslobađa, svakodnevnih socijalnih frustracija. U poeziji koju piše i objavljuje, bavi se u biti pojavama koje djeluju na imaginaciju, osjećanja i svijest.

Sara Mihaela Dedić, Ljubuški

Sara Mihaela je mlada kantautorica iz Ljubuškog. Već od malih nogu pokazuje interes za muzikom, te 2006. godine upisuje tečaj sintisajzera. Nedugo nakon toga, počinje učiti svirati klarinet i saksofon. Sa 13 godina upisuje tečaj klasične gitare, te je profesor motivira da pjeva. Tu se rodila ljubav prema pjevanju i tako nastavlja vježbati i educirati se sama na tehnikama vokala. Prvi javni nastupi počinju 2015.godine na koncertu „Pozdrav Ljetu“ koji organizira udruga Agape, te na humanitarnom koncertu udruge „Duga“. 2017.godine upisuje Mostar Rock School na smjeru vokala, te kasnije i gitare. Sara Mihaela danas piše svoje pjesme, te studira Glazbenu umjetnost u Mostaru.

Anita Šunjić, Mostar

Prvi put istupa kao samostalni autor nakon raspada benda Venus početkom 2012. godine. 2017. godine izlazi zvanično prvi singl „Korak naprijed“, kao rezultat projekta „Domaće nade“ Muzičke produkcije BHRT-a. Nakon 4 mjeseca izlazi drugi singl „Put bez laži“. 2018. godine kreće u izdavanje trećeg zvaničnog singla pod nazivom „Sretna na dan“, koji je rezultat pobjede na takmičenju u klubu Monument u Sarajevu, a uz singl predstavlja i svoj prvi spot. 2018. godinu obilježili su mnogi kantautorski festivali u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Rušeu, na prostoru bivše države gdje ostvariva zapažene rezultate i upoznaje regionalnu kantautorsku scenu. Kraj godine obilježava proslavom Nove godine u Novom Sadu, nastupom prije benda Irie FM na trgu zajedno sa prijateljima kantautorima s festa Takt. U u toku je priprema promocije četvrtog singla “Utjeha” koji je po mnogo stvari poseban. Do kraja godine završava rad na novih 9 pjesama koje će biti dio prvog albuma pod nazivom: “Pričati o ljubavi”.

Davor Matošević, Tuzla

Rodio se u Tuzli. O svojim muzičkim počecima rekao je da se nikad nije počeo baviti muzikom, nego je ona njime. Prvi nosač zvuka objavio je 2010. pod etiketom Croatia Records. Bio je to EP sa četiri pjesme na engleskom. Za taj EP dobio je Nagradu Indexi. Danas je izdavačku sudbinu preuzeo u svoje ruke. Bio je u Afganistanu. Stvarao je nove pjesme nadahnut kulturnim bogatstvom Afganistana, ali na maternjem jeziku. Vratio se u BiH 2015. godine. Nastupao je na festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji na kojima je promovirao svoje nove pjesme nastale za boravka na radu u inostranstvu. Drugim albumom objavljenim 2017. najavio je istovremeno i oživljavanje akustičarskog žanra na bh. muzičkoj pozornici. Balada “Puštam srce da diše” je ubrzo dospjela u skoro sve radijske programe u BiH. Voditelj je i producent radijske muzičko-informativne emisije Jeans generacija na Radio Tuzli i voditelj radijske muzičko-informativne emisije Krilati kotači na RTV TK, Radio TK, Tuzla.

Grof Đuraz, Banja Luka

Grof Đuraz je kantautor, gitarista, kolumnista i vizionar iz Bosne i Hercegovine (Banja Luka). On je veliki humanista i mislilac. Njegova misija je jasna – Širenje pozitivne i humane misli na Balkanu i šire. Kao kolumnista je pisao za Nezavisne Novine, Chic Fashion Magazin, Buka portal, Blin portal, FaceTV te Magazin Start. Objavio je do sada jedan album: „Ja sam normalan“, ali ima pjesama za još jedan, ali ne stiže usljed svakodnevnice i svakonoćnice. Pored svog estradnog i kolumnističkog rada, Grof je idejni tvorac jezika Je.Ba.N.(Jezik balkanskih naroda) koji se priča od Vardara do Triglava. Jezik je jasan svakom normalnom stanovniku od Vardara do Triglava.

Andrej Jon, Zelenkovac (rezident festivala)

Aleksa Janković, Zelenkovac (rezident festivala)

Facebook event: 2. Kantarion – festival šumskih kantautora