20 godina Omladinskog kulturnog centra Abrašević

Ove godine navršava se dvadeset godina od obnavljanja rada progresivne ideje Abraševića, ovaj put osvjedočene u novom ruhu Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Na dobrom starom, ali srušenom mjestu edukacije i razvoja kulturnih institucija modernog Mostara, ujedinile su se mostarske mirovnjačke i kulturnjačke udruge pod namjerom vraćanja Abraševića mladima, ali i svim građanima.

U uvjetima kada je trebalo ne samo obnavljati, i ne samo srušeni prostor nekadašnjeg RKUD-a, već i grad Mostar, a čija obnova mora ići sa ponovnim uspostavljanjem povjerenja među građanima, Abrašević je prekoračio uobičajenu praksu tampon zone i postao istinsko mjesto susreta i afirmacije. Kao što je nekada bio doslovno dvorište prečice slobode kretanja i kulturne edukacije, tako je sada postao svojevrsni most obnove na suhom i mjesto novih kulturnih praksi za sve pojedince ili organizacije sa idejom.

S početkom novog milenija Abrašević pomaže ranjenom Mostaru ostvariti prostor razmjene znanja, potrage za pravednošću, sigurnosti razvoja osobnosti, a često i predstavlja aktivnosti koje su obično u rukama institucija – npr. njegova višegodišnja kino praksa izvedena kroz niz festivalskih godina MIF-a, redovne cikluse dvoranskih filmova i tradicionalno ljetno kino – sve skoro u deceniji i pol otkada je Mostar izgubio svoju zadnju kino dvoranu, a prije otvaranja multiplexa.

Abrašević se od početka bavi medijima, najprije kroz AbrašMediju i njene programske cikluse da bi u zadnjih pet godina uspješno razvio čvrsti kontinuitet community AbrašRadija.

Posljednjih godina, sala Abraševića prepoznata je i kao mjesto koncerata rock i alternativne muzike, koji okupljaju veliki broj mladih, kao i redovnih večeri stand-up komedije. Osim navedenih kulturnih aktivnosti koje prate i brojne radionice, OKC Abrašević se bavi i razvojem senzibiliteta kulturnih politika, socijalne pravde i očuvanja javnih prostora.

Ove aktivnosti doprinijele su njegovom međunarodnom prepoznavanju i priznanju, tako da je OKC Abrašević ravnopravan partner u nekoliko europskih projekata, podržanih od europskih vlada ili od Europske unije. Ovaj status bi nam trebao pomoći da ustrajemo i konačno ostvarimo svoj san – obnovu stare i glavne zgrade nekadašnjeg RKUD Abrašević, koja bi dodatno pomogla, kako samoodrživosti OKC Abrašević, tako i ispunjenju svih kapaciteta socio-kulturnih potreba građana i građanki grada Mostara.

20 godina rada OKC Abrašević će cijele godine obilježavati bogatim i probranim kulturnim sadržajima. Ovom prilikom naše sugrađane/ke i sve prijatelje Abraševića pozivamo na prvi dio rođendanskog programa (zima/proljeće):

PREDSTAVA: Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo, Zlatko Paković, BNP Zenica – Nedjelja, 12. marta 2023. – 19:00 h

Predstave Zlatka Pakovića, politične po svojoj naravi, bave se statusom istine u svijetu post-istine. Takva je i njegova trenutna režija u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu – Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo. Paković se već godinama u svojim predstavama bori sa načinom promatranja svijeta kako ga vidi gulag, koji se, prema njegovom mišljenju, danas pojavljuje kao reality show – pojava u javnosti i javno izrečena riječ mjeri se prije svega dojmom kolektivne površnosti. Pakovićeve predstave od samih su početaka usmjerene protiv raznih vrsta korupcije, od onih sistemskih, preko jezičnih pa sve do korupcije svijesti. Ovaj hrabri intelektualac, redatelj, filozof i odličan pisac naglasio je prednost očuvanja i širenja humanizma pred osobnom udobnošću. Ogoljenim postupkom, koristeći se najnužnijim sredstvima epskog i siromašnog pozorišta, Paković nam vješto govori o uzrocima genocida u Srebrenici, idealima Ćamila Sijarića, nesretnoj svijesti Branka Ćopića, kao i o bosanskom Hamletu i sada legendarnoj ideji Danila Kiša. Kao njen istinski branitelj, podsjeća da Bosna i Hercegovina može i mora biti slobodna zemlja slobodnih ljudi. Predstava Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo, prema idealu istoimene knjige priča Danila Kiša, predstava je o novom staljinizmu. Stari je staljinizam pervertirao kroz okamenjeni nasilni jezik, izvitoperujući izvornu ideju komunizma. Neslobodni, agresivni ideološki jezik podvala i smicalica, jezik prokazivanja i obračuna koji je prethodio stvarnim egzekucijama isto je tako prethodio u jeziku nacionalizma koji je osigurao krvave balkanske obračune. Osnovna ideja predstave je potraga pojedinca za razotkrivanjem tog novog staljinizma kao i za novim oblicima otpora kojima nas Zlatko Paković neumorno podsjeća što znači biti čovjekom.

KONCERTI: Naši prijatelji-ce, umjetnički zidari Abraševića iz vremena kada nije imao čvrstih zidova.

Svetlana Spajić – Subota, 25. marta 2023. – 21:00 h

Svetlana Spajić majstorica je pjevanja koje ne izumire. Obično se o njemu govori kao o tradicionalnom pjevanju, a zapravo je riječ o formi komunikacije kojom se smanjuje samoća, osigurava pamćenje i ponekad osvjetljava put u mraku. Pjevanje je uvijek određeni oblik transfera onih starijih na mlađe, ritual tjelesno-duhovne memorije. Svetlana Spajić, čuvarica je nasljeđa pjesme kraških, šumskih i riječnih krajolika, pjesama „kantalica“, „na glas“, „na bas“ i drugih formi i oblika. U Abraševiću je njena kreativna aura samo podvukla i nadogradila dušu sevdahu. Kao svestrana osoba, osim u radu sa tradicionalnim grupama, kao i svojom Pevačkom družinom Svetlane Spajić, ostvarila je i ostvaruje značajne suradnje sa važnim avangardnim i suvremenim muzičarima i muzičarkama kao što su William Basinski, grupa Zeitkretzer, Anthony Hegerty, Boris Kovač te velikim zvijezdama svjetske etno muzike poput Stelle Chiweshe i Sainkho Namtchylak. U svijetu pozorišta odjeknuo je njen nastup u predstavi o životu Marine Abramović u režiji velikog Roberta Wilsona. Njena nova značajna suradnja i nova potvrda širokog interesa i rada je suradnja sa muzičarima Guidom Moebiusom i Andreasom Stecherom s kojima je osnovala avangardni band Gordan.

Damir Avdić – Četvrtak, 27. april 2023. – 21:00 h

Damir Avdić je jedan od prvih umjetničkih zidara novog Abraševića, koji je sa svojim redovnim i već sada legendarnim nastupima započeo u doba kada je OKC Abrašević bio tek samo blizu svoje nove zgrade. Ogoljenog nastupa, odvijen do kraja i nabrijan u svom liku, Damir Avdić svijetlio je u mraku još uvijek post-konfliktnog Mostara poput nekog zaštitničkog simbola koji vam pokazuje i osigurava put, a Abrašević je bio pozornica. na kojoj se mogao pojaviti do kraja. Takvi su bili i svi njegovi kasniji, redovni posjeti Abraševiću. Njegov osnovni punkerski stav s vremenom je dobio nove – post motive, koji nikako nisu ublažili njegov izvorni stav – sasvim suprotno. Redajući bijesne stihove o našoj i svjetskoj stvarnosti, o prekarijatu i bolestima, aktivizmu i njegovim izvitoperenjima, vičući jezikom koji upozorava na jezik koji nas doista tlači, izlagao se neprekidno publici koju je preznojavao. Tako se i na posljednjim albumima gitarom približio idealima no wavea jednog Glenna Brance. Damir Avdić autor je i nekoliko knjiga, a odnedavno se bavi i teatrom u angažiranim predstavama kao izvođač illi autor muzike.

Jelena Milušić i Merima Ključo – Utorak, 2. maja 2023. – 21:00 h

Jelena Milušić je publici Abraševića posebno poznata po svojoj vokalnoj suradnji sa gitaristom Atillom Aksojem. Njihov duo zasjao je u suradnji pod imenom Barimatango – izvodio je sefardske i romske pjesme s područja Balkana i jugoistočne Europe. Uskoro Jelena započinje suradnju sa poznatom klasičnom harmonikašicom Merimom Ključo koja će poznatu izvođačku ekspresivnost njenog alta još dodatno naglasiti. Njihov prvi album nazvan je Lume – naziv pod kojim se nalazi cijeli život strasti i ljubavi, a može značiti svijet, život, izvor svjetlosti, iluziju, vatru, varnicu, ljubav, ljudskost i nešto više od ljubavi. Kroz brojne transformacije u glasu i zvuku harmonike ostvaruje se raznolikost od dinamičnih do nježnih dijelova. Ova skladna suradnja tako postaje mjesto teatralnosti u kojemu se nalaze brojne tradicijske pjesme u novim aranžmanima kao i cijeli ciklus ljubavnih pjesama koje je Ključo komponirala, a koje su zasnovane na tradicionalnim harmonijama romske, hrvatske, kosovarske i sefardske muzike.

Osim kulturnih dešavanja, za rođendan pokrećemo i niz edukativnih projekata. U prvom dijelu programa to su:

Biblioteka OKC Abrašević

OKC Abrašević pokreće suvremenu, prostornu i idejnu Biblioteku. Ona će zauzeti i stvarni prostor s policama, a ostatak svojih potreba rasporedit će po cijelom prostoru centra. Namjera nam je knjižnim sadržajima, koliko je moguće, ispuniti praznine u knjižnom fondu grada Mostara, prije svega sa literaturom suvremenog, ali i klasičnog teorijsko-filozofskog formata. Ona će biti prije svega namijenjena razvoju obrazovanja mladih ljudi, a posebno će biti na raspolaganju studentima u njihovom radu. Osim knjižničkog programa, biblioteka će nuditi i razne edukativno-društvene programe kao što su radionice, književne promocije i razgovori te edukacije iz raznih znanstvenih programa.

Knjiga Urbs blog I

Urbs blog je blog sa sadržajem iz urbanologije. Sastoji se iz dvije sadržajne linije – Bogdanovićevog vokabulara te Male škole urbanizma. Bogdanović vokabular je dovršena cjelina koja sadrži vokabular najznačajnih misaonih i jezičnih konstrukcija iz nekoliko najvažnijih knjiga ovog velikog graditelja i filozofa arhitekture. Mala škola urbanizma nastavlja u istom tonu, donoseći svojevrsni uvod u urbanizam, a koji obuhvata kratke sažetke rada i ideja najvažnijih osoba iz područja istorije kao i sadašnjosti urbanizma. Nakon što se blog već razvio kroz redovni polugodišnji rad, namjera nam je urediti i dizajnirati knjigu sa dosadašnjim sadržajem.

Mala škola urbanizma

Izvorna ideja Male škole urbanizma bila je da se ona organizira kroz predavanja i razgovore. Uspješno je zaživjela u pisanom obliku kao jedna od tematskih linija našeg Urbs bloga. Nakon pisanog momenta, došlo je vrijeme i za kontakt sa korisnicima. Mala škola urbanizma trebala bi se pojaviti kao prostorna aktivnost. Sadržaj ove škole je posvećen temama, idejama i praksi osnova urbanizma kao i bitnim idejama njegovih najpoznatijih autora i autorica. Osnovni način prenosa znanja odvijao bi se kroz dva termina predavanja i razgovora tokom svakog mjeseca u prostoru OKC Abrašević.

Ulaz slobodan. Program se odvija kroz projekt ‘Mostar – Prostori koji pokreću’, a koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

#20godinaOKCAbrašević