Sindikati prosvjete: Ovo je katastrofa, zabranjuju demokratiju

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona obavijestila je javnost kako je Općinski sud u Mostaru odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s prostora HNK-a nije zakonit.

To znači da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama HNK-a početi u ponedjeljak, 9. septembra.

Iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola HNK razočarani su ”što je Vlada poduzela ovakav korak”.

Potez su okarakterizirali kao ”napad na demokratiju i demokratsko društvo” te poručili kako je ”ovo vladina jalova pobjeda”.

”Ovo je katastrofa! Ni legalno najavljen štrajk ne prolazi u kantonu. Ovo je čisto suzbijanje demokratije i obezvrjeđivanje našeg rada i naših prava. Obratiti ćemo se advokatu zbog daljnjih koraka”, rekao ke Goran Milićević predsjednik Sindikata učitelja.

Sindikati od Vlade traže isplatu jednokratne pomoći, povećanje plaće 30 posto, napredovanje u struci, raspisivanje konkursa na neodređeno, isplata tužbi i mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom u Federaciji.

Zadnju ponudu Vlade sindikati su jednoglasno odbili poručivši da je nedovoljna.

”Od samog početka oni nisu imali u planu nama išta dati. Naši zahtjevi nisu bili nemogući, bili smo otvoreni za dogovor. Ovaj naš zahtjev za povećanjem plate od 30 posto, pa to smo čisto iz provokacije stavili jer su oni sebi digli plaće za 30 posto, a nama ponudili 2.5. To je bio naš odgovor na ovu ponudu od 2.5”, pojasnio je Milićević.

Iz Vlade navode kako je važno da Budžet bude stabilan i da su plate sigurne.

”One nisu na nivou na kojem bi željeli i mi i prosvjetni djelatnici, ali to su te mogućnosti. Nažalost, takve su sada kakve jesu”, pojasnili su na jučerašnjoj presici predstavnici Vlade HNK.

Danas su obraćanje najavili i predstavnici Vlade i sindikata.

(AbrašRadio)