“InfoMed 2024”: Razvoj bolničkih informatičkih sistema nudi mnoga rješenja

Prvi naučno-stručni simpozij „InfoMed 2024“, s međunarodnim učešćem, održao se u petak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a teme su uglavnom bile bazirane na razvoju bolničkih informatičkih sistema.

“Kako se svakodnevno susrećemo s problematikom informacijskih bolničkih sistema došli smo do ideje da napravimo prvi naučno-stručni skup s međunarodnim učešćem, kako bi došli do potencijalnih rješenja problema, a ujedno da se i upoznamo s kolegama koji se bave upravljanjem i izradom bolničko-informacijskih sistema”, izjavila je voditeljica Centra za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ana Ravić.

Kazala je kako je simpozij posebno namijenjen doktorandima, studentima biomedicinskih i informatičkih sistema, kao i medicinskim sestrama, tehničarima i doktorima.

Otkrila je i neke probleme s kojima se susreću, a naglasila je i kako razvoj bolničkih informatičkih sistema je rješenje za sve veće zahtjeve i pacijenata i medicinskih radnika.

“Problemi su nam većinom oko unosa pacijenata gdje se može dogoditi da su pogrešno uneseni podaci, a imamo i problema u informatici oko servisa, oko integracija sistema i slično”, nabrojala je Ravić.

Vjeruje kako modernizacija informatičkog sistema može pripomoći i brzini zdravstvenog sistema.

Suorganizatori skupa su Medicinski fakultet SUM-a i Ljekarska komora Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(Agencije/AbrašRadio)