Iznad mostarskog naselja Šehovina posađeno oko 200 sadnica bora i čempresa

Udruženje građana Nova snaga iz Mostara ovih dana provelo je još jednu akciju pošumljavanja na brdskom području iznad naselja Šehovina.

Prema informacijama iz tog Udruženja, koje je posljednjih godina provelo niz akcija pošumljavanja na istočnim, brdskim obroncima iznad Mostara, u novoj akciji na platou iznad Šehovine posađeno je oko 200 sadnica bora i čempresa.

“Pored članova Udruženja, u akciji pošumljavanja učestvovali su i članovi Eko-sekcije Osnovne škole ‘Mustafa Ejubović – šejh Jujo’, na čelu sa nastavnicom Elmom Marić, kao i Odred izviđača Neretva Mostar”, kazao je za portal StarMo prvi čovjek UG Nova snaga, Anel Droce.

Takođe, na području naselja Šehovina zasađena su i 24 stabla lipe i platana. Akcije pošumljavanja provedene su u sklopu projekta kojeg finansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Iz Udruženja građana Nova snaga su, podsjetimo, u više navrata ukazivali na značaj akcija pošumljavanja u tom dijelu grada Mostara. Taj lokalitet je važan iz razloga što je na tom mjestu prije bila šuma, koja je tokom ratnih dešavanja devastirana.

Podsjetili su i ranije kako taj teren predstavlja potencijalno klizište za naselja ispod, kuće koje su izgrađene na području ispod tog terena.

Očekuje se da će sadnja stabala doprinijeti da se amortizira efekat klizišta i efekat erozije tla, koji predstavlja objektivnu opasnost za građane, istakli su ranije iz Udruženja Nova snaga.