Apstraktna slika visjela naopako 77 godina

Pogreška se možda dogodila zbog toga što “slika nije bila potpisana”, misli Meyer-Büser.

Foto: Bljesak.info / Walter Klein / New York City 1

Slika apstraktnog nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana visjela je naopako 77 godina, otkrila je ovog tjedna uprava muzeja Kunstsammlung u Düsseldorfu, gdje je trenutno izložena. Velika retrospektiva nizozemskog slikara počela je u subotu u toj ustanovi, a najvrjednije djelo je slika New York City 1 iz 1941. No ta slika visi naopako, otkrio je muzej ovog tjedna.

“Na fotografiji snimljenoj 1944. vidjela sam da je platno na stalku bilo okrenuto u drugom smjeru. To me je zaintrigiralo”, rekla je u subotu u razgovoru za njemački dnevnik FAZ Susanne Meyer-Büser, kustosica izložbe. Slika na kojoj je nekoliko crvenih, žutih i plavih crta koje se križaju pod pravim kutom godinu poslije je u Momi, u New Yorku, izložena naopako, kaže Meyer-Büser.

Kada je 1980. prenesena u düsseldorfski muzej, postavljena je na isti način. Pogreška se možda dogodila zbog toga što “slika nije bila potpisana”, misli Meyer-Büser, prenosi Bljesak.info. Kako treba visjeti, utvrđeno je tek po onome što je “na poleđini okvira ispisao voditelj ostavinskog postupka” nakon Mondrianove smrti.

Piet Mondrian, rođen 1872., među glavnim je predstavnicima nizozemskog umjetničkog pokreta De Stijl (Stil), prepoznatljivog po vodoravnim i uspravnim crtama i osnovnim bojama. Svjetsku slavu stekao je platnom Victory Boogie Woogie, koje se smatra jednim od najvećih djela 20. stoljeća.