ARD, njemački javi emiter, snimio dokumentarac o BiH – zemlji vodopada i netaknute priorde

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina Heins i Felix Leichum, a koji su zabilježili svoj put kroz našu zemlju koju opisuju kao spoj “Orijenta i zapada”.

Dokumentarac je dio serijala “Kommt auf die Bucket List” gdje spomenuti dvojac predstavlja destinacije širom svijeta.

U opisu navode: “Još uvijek gotovo netaknuta masovnim turizmom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za istraživanje. Netaknuta priroda, bezbroj vodopada i glavni grad Sarajevo, gdje se susreću Orijent i zapad – zemlja jugoistočne Evrope na Balkanu nudi mnogo raznolikosti”.

Dokumentarac možete pogledati na linku:

https://www.ardmediathek.de/video/ODY1YzViODYtMjhlNC00MjRjLWExMTEtOTY1MTRkZDZjYzZl

Na samom početku dokumentarca Heins navodi da su istaknuli najvažnije turističke atrakcije, a svoj put su započeli u Mostaru odakle su posjetili Livno, potom Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum te Nacionalni park Sutjeska.

Govorili su o Starom mostu, a upoznali su i jednog od smjelih mostarskih skakača te pokazali kako izgleda njegova priprema za skok. Naposlijetku se i sama Nina okušala u skakanju u Neretvu, ali s puno manje visine.

Posjetili su i vodopad Kravice, a potom i Livno kako bi snimili divlje konje.

Sarajevo su opisali kao mjesto susreta istoka i zapada, ali istovremeno i mjesto koje leži na historiji ističući mjesto atentata Franza Ferdinanda te potom podsjećajući na rat ’90ih i pojašnjavajući šta su “sarajevske ruže”.

Uslijedila je posjeta Lukomiru, Travniku i Plavoj džamiji, potom Jajcu, a Nina je kazala da joj je tada bilo jasno zašto BiH zovu “zemljom vodopada”.

(Agencije/AbrašRadio)