Audio: Kako je teklo prepucavanje u Gradskom vijeću

Na današnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara događale su se, dosad rijetke scene u radu te institucije, koalicija SDA-HDZ koja je do sada imala dovoljno ruku za svoje aktivnosti, danas se nije mogla dogovoriti. SDA je opstruirao sve prijedloge za dopunu dnevnog reda koji su dolazili od strane gradonačelnika Marija Kordića ili HDZ-a ali i drugih vijećnika.

Poseban „problem“ stvorila je tačka broj 9. dnevnog reda koja se odnosila na usvajanje Statuta Grada Mostara. Iz HRS-a su zatražili pauzu kada je održan sastanak kluba Hrvata.

Stav kluba Hrvata iznio je vijećnik Vlatko Marinović:

Audio: Vlatko Marinović

Nakon ovog stava reagovao je i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić:

Audio: Salem Marić

Marić je zatražio pauzu od deset minuta da se izjasni klub Bošnjaka. A nakon koje je stav iznio vijećnik  Zlatko Guzin:

Audio: Zlatko Guzin

Nakon Guzina obratila se vijećnica PMP-a Adela Gosto koja je Marinovića okarakterisala kao dijete koje ne može dobiti sve igračke koje prohtije:

Audio: Adela Gosto

Vijećnik Vlatko Marinović je replicirao vijećnici Gosto za koju je rekao da „ne razumije“ procedure, te prozvao predsjednika Vijeća da ne poštuje poslovnik o radu te mu je ovaj i odgovorio:

Audio: Vlatko Marinović i Salem Marić

Predsjednik GV Mostara Salem Marić dao je na usvajanje dnevni red, koji nije usvojen te je održana sjednica Kolegija:

Audio: Salem Marić prekid sjednice

Za usvajanje današnjeg dnevnog reda bili su vijećnici SDA, Velibor Milivojević (SNSD), vijećnici SDP-a, PMP, kao i Naša stranka što je bilo ukupno 15 nedovoljnih ruku. Protiv predloženog dnevnog reda bili su Republikanci (HRS) i dio HDZ-ovaca, dok je ostatak HDZ-ovaca bio suzdržan kao i neovisna vijećnica Boška Ćavar.

(AbrašRadio)