Audio: Ministar Sevlid Hurtić posjetio Salakovac i izbjeglice iz Gaze

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić posjetio je Izbjeglički kamp Salakovac u Mostaru gdje je trenutno smješteno 29 državljana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika iz Gaze.

Znate da je iz Palestine i Egipta u BiH došlo 37 osoba, osam ih je odmah otišlo svojim kućama, dok se preostalih 29 osoba na aerodromu izjasnilo da želi doći u Salakovac. Bilo je raznih priča da su sigurnosne agencije govorile da smo ih mi prisilili da dođu ovdje, to je čista laž i ovom prilikom to želim demantirati. Oni su se sami izjasnili, a nama kao ministarstvu koje je uz Agenciju za strance preuzelo suodgovornost nad njima je da im ovdje osiguramo uvjete, odnosno krevete, toplu sobu, hranu, lijekove, doktore i toplu vodu. To što im Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osigurava imaju u punom kapacitetu – kazao je Hurtić.

Audio: Ministar Sevlid Hurtić u Salakovcu

Istaknuo je kako svih 29 osoba mogu svojevoljno odlučiti žele li ostati u Kampu ili otići ako imaju smještaj ili privatne kuće, a država Bosna i Hercegovina će im pomoći u svakom kontekstu i punom kapacitetu.

Ja im ne mogu sugerirati ni jedno ni drugo, ali mogu reći da će imati lakšu prohodnost kad su na jednom mjestu, tako je i nama lakše osigurati im hranu, lijekove, čuvanje i sve ostalo. Naše ministarstvo, odnosno država BiH ima određeni broj stanova za readmisiju, neki su u Mostaru, neki u Zenici, Tuzli, Kalesiji i još nekim gradovima, a ovi ljudi imaju slobodu otići u bilo koji od tih gradova, sve ovisi o njihovoj želji. Kad odluče dobit će listu stanova, kvadraturu i lokaciju, gdje se izjasne tu će biti, a država plaća sve troškove. Također, ovdje ima puno djece i što god oni odlučili mi ćemo pokušati rješavati to da djeca nastave školovanje. U svakom slučaju, spremni smo u punom kapacitetu pomoći našoj braći – kazao je ministar.

Jedan od izbjeglica iz Palestine koji se trenutno nalaze u Salakovcu Samir El-Barawy naglasio je da su se jedva izvukli iz rata.

Audio: Ahmed Shahin El-Barawy

Gaza nije velika, to je grad manji od Zenice, podijeljen na dva dijela. Izraelci su tražili da odemo sa sjevera gdje smo živjeli na jug, a putem su nas zatekli strašni i grozni prizori leševa na ulicama i hvala Bogu što smo se uspjeli izvući. Moram istaknuti da nas nitko nije natjerao da dođemo u Salakovac, sami smo odlučili i ovdje nam je lijepo. Moj sin ima stan, ali nas je previše da bismo svi mogli stati u njega. Zahvaljujemo ministru i svim ljudima koji se brinu o nama jer ne dopuštaju da nam išta fali – kazao je El-Barawy.

Pedijatar iz Gaze Ahmed Shahin kazao je kako su ih na aerodromu u Sarajevu dočekali toplo, te da su se osjećali sigurno.

Bilo nam je lijepo vidjeti kako nas u Sarajevu dočekuju topla srca. Također, i ja želim naglasiti da nismo ovdje dovedeni silom, došao sam iz ratnog područja gdje sam svakih pet minuta doživljavao smrt, tako da me uistinu nitko ne bi mogao natjerati na nešto što ne želim. Nama treba neka dugotrajna psihička terapija da bismo bili normalni ljudi. Ja jako volim ljude i nadam se da ću to isto naći i doživjeti ovdje u Bosni i Hercegovini za sebe, svoju kćerku, ali i ostale moje zemljake koji su tu, a nekako osjećam da hoću – kazao je Shahin.

(Agencije/AbrašRadio)