Audio: Mladima je bitno pojasniti kakve posljedice ima govor mržnje

Konferencija pod nazivom ”Govor mržnje u Bosni i Hercegovini: Predstavljanje Analiza i Preporuka”, čiji je cilj pojasniti, prvenstveno mladim osobama, kakve posljedice po druge, ali i po njih same govor mržnje može prouzrokovati, održana je u Mostaru.

Organizator konferencije je Udruženja građana ”Nešto više”, uz podršku The Canada Fund for Local Initiatives (CFLI).

Prema riječima Adema Lisičića, projekt menadžera UG “Nešto više”, tema je značajna, jer je utjecaj govora mržnje na mir i sigurnost ali i mentalno zdravlje, pogotovo mladih osoba, izuzetno velik u negativnom kontekstu.

Projekt menadžer UG “Nešto više” Adem Lisičić

“Svjedoci smo da govor mržnje, koji je uveliko zastupljen u komentarima na društvenim mrežama i medijskim portalima u BiH, uzrokuje opasne posljedice po pojedince i društvo u cjelini. Bitno je objasniti mladima osobama da svaka napisana riječ na internetu, u komentaru ili poruci, upućena ka nekome može biti okidač veoma loših stvari. Mladi trebaju znati da će možda jednog dana morati da se stide zbog svoje nepromišljenosti, da ne budu u mogućnosti dobiti željeni posao, stipendiju i slično”, istakao je Lisičić.

Napominje kako je najvažnije da oni koji izražavaju govor mržnje znaju da postoje i osobe među njima koje prolaze kroz težak period u svojim životima i da jedna ružna riječ može dovesti do tragičnih posljedica.

“Kroz direktan rad na ovom projektu s preko 350 učesnika osnovnih i srednjih škola uvidjeli smo pravi značaj bavljenja ovom tematikom jer je većina mladih izjavila da nikada nije razmišljala o posljedicama koje govor mržnje može proizvesti, a posebno da se to može reflektirati na njih direktno”, dodao je Lisičić.

Radionice su ranije održane u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, a slijede Banjaluka i Sarajevo.

(AbrašRadio)