Audio: Nova premijerka HNK Marija Buhač o budućem radu Vlade

Marija Buhač (HDZ BiH) je na jučerašnjoj sjednici Skupštine HNK izabrana je za premijerku Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovo je prvi put da je na tu poziciju izabrana žena.

Prije premijerske funkcije obavlja je funkciju u Zavodu zdravstvenog osiguranja kao rukovoditeljica Sektora za zdravstvo.

Na jučerašnjem predstavljanju rada nove Vlade Buhač je izjavila:

Audio: Marija Buhač

U novom sazivu Vlade kantona suministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Ministri iz HDZ BiH su: Mario Marić na čelu Ministarstva unutarnjih poslova, Milenko Bevanda vodit će Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, Ivo Bevanda Ministarstvo saobraćaja i veza, Mario Jurica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Đuro Prkačin Ministarstva za pitanja branitelja.

Novi ministri iz reda SDA bit će Adnan Velagić koji će voditi Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Adil Šuta bit će ministar financija, a Bekir Isaković ministar građenja i prostornoga uređenja.

Iz reda SDP-a ministarstvo privrede će vodit Zanin Vejzović te Emil Balavac Ministarstvo turizma.

Zajednički kandidat SDP-a i SDA Goran Karanović biti će novi ministar pravosuđa.

Nova premijerka je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, na smjeru finansija i računovodstva. Do sada nije imala političkog iskustva, a riječ je o kćerki bivšeg predsjednika HDZ-a HNK Rafaela Gagre.

Ona je rukovoditeljica Sektora za zdravstvo od 2017. godine, a ranije je bila rukovoditeljica Ureda kontrolinga ZZO HNK i šefica Službe za plan i analizu.

Prije toga je bila i stručna saradnica za plan i analizu te stručna saradnica za kontrolu, praćenje i naplatu prihoda.

(AbrašRadio)