Audio: Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i ministar u Vladi Hrvatske Šime Erlić o prekograničnim EU projektima

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Šime Erlić razgovarali su u Mostaru o saradnji na zajedničkim projektima, te o podršci Hrvatske, Bosni i Hercegovini na evropskom putu i jačanju kapaciteta institucija za pripremu i provedbu evrospkih projekata.

Prilog: Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i
ministar u Vladi Hrvatske Šime Erlić o zajedničkim projektima

Čović je zahvalio ministru Erliću i njegovim kolegama što već dugo vremena u kontinuitetu ostvaruju dobru saradnju po pitanju regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, te  zahvalio i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH za sve ono što čine kako bi BiH otvorila svoj pregovarački proces.

“Iako to jučer nije završilo možda onako kako smo očekivali, to je dio jednog plana da pokušamo do kraja trećeg mjeseca izvršiti svoje obaveze iz paketa od 14. uslova. Oko svakog od tih uslova svakodnevno komuniciramo sa Vladom RH jer to je pravi naš iskorak i veza i link sa Briselom i EU kako bi BiH dobila mjesto koje zaslužuje. Bojim se da i kad mi unutar BiH nismo u stanju neke stvari dogovoriti da onda opet imamo pravu prijateljsku pruženu ruku u Vladi Republike Hrvatske da nas ohrabri, bez obzira koja je politička opcija u pitanju”, naglasio je Čović.

Kazao je kako im je kao predstavnicima hrvatskog naroda, uz ono što su definirali, prioritet izborni zakon, te da misli kako će to kroz prvi mjesec i razgovore koji se intenzivno vode ovih dana i okončati.

Ministar Erlić je ponovio kako hrvatska Vlada i njen premijer daju jednu kontinuiranu podršku BiH na putu u EU, naglasivši kako je važno kroz projekte evropskih fondova, finansiranje sredstvima EU, dati jednu daljnju podršku jačanju kapaciteta institucija lokalne, regionalne, nacionalne razine koji se pripremaju upravo za pripremu i provedbu evropskih projekata.

“Mislim da je izrazito važno, i Hrvatskoj je to bilo važno prije ulaska u EU, osnažiti kapacitete institucija za pripremu i provedbu evropskih projekata. I moj resor može dati punu podršku institucijama s ovog područja i to je naš cilj. Isplanirali smo i jedan forum koji bi se trebao realizirati krajem februara ili početkom marta kojim ćemo omogućiti transfer znanja institucijama s područja BiH kako bi pojačali tu zajedničku saradnju ali i osnažili te kapacitete”, naglasio je Erlić.

Dodao je kako se kroz interni program prekogranične saradnje hrvatska strana izborila da se u ovome razdoblju alokacija sredstava poveća za duplo.

“To znači da će realiziranih projekata u narednom periodu biti duplo više. Do sada smo imali oko 60 miliona eura na raspolaganju za taj program, a sad ćemo imati skoro 120 miliona eura baš sa ciljem kako bi se intenzivirala zajednička saradnja u prekograničnom prostoru i to po pitanju projekata kulturne baštine, zaštite prirodne baštine, inovacija, saradnje gospodarstva i brojnih drugih pitanja od zajedničkog interesa “, kazao je Erlić.

Nakon Mostara, ministar Erlić će posjetiti i Grad Ljubuški gdje će s hrvatskom delegacijom prisustvovati otvorenju prosvjetiteljskog centra na Gračinama.

(Agencije/AbrašRadio)