Audio: Salem Marić i Mario Kordić o Budžetu

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je Budžet Grada za 2024. godinu u iznosu od nešto više od 145 miliona maraka. Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i gradonačelnik Mario Kordić su zadovoljni ovom odlukom.

“Pored odluke o Budžetu usvojena je i Odluka o izvršenju budžeta i nadam se da ćemo ovu godinu maksimalno iskoristiti u njegovom provođenju na brži i efikasniji način jer dosad što se pokazalo kao praksa, a na što su i vijećnici imali primjedbi, je realizacija posebno kada su u pitanju infrastrukturni projekti u gradu. Tu imamo malo problema i oko provođenja Zakona o javnim nabavkama, a malo je i do gradske administracije, ali nadam se da ćemo to ove godine uspješno završiti” rekao je predsjednik vijeća Salem Marić.

Audio: Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić

Dodao je kako je usvajanje budžeta u ovakvom iznosu velika stvar.

“Neki ga smatraju predizbornim, a ja kažem naravno da je predizborni, svaki je predizborni. Građani će osim budžeta prepoznati i sve ono što se radilo i što se radi u Mostaru i s te strane odluka o usvajanju budžeta nije populistička već zaista trend i način rada ove gradske administracije i Gradskog vijeća kroz protekle tri godine” rekao je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako su ove, kao i prošle godine, komentari opozicijskih vijećnika bili slični, odnosno da je proračun “prenapuhan”.

“Godina prođe brzo, a mi smo kao narod skloni brzo zaboravljati, naime činjenica je da imamo najveći budžet u istoriji grada Mostara. Onaj ko iole zna malo pregledati budžet vidjet će da su svi projekti u Mostaru i svi planovi koje smo planirali zadnje tri godine, sve ono što se nalazi u strategiji razvoja Mostara je ispraćeno i realizaciju te priče imamo, usudio bih se reći, 99 posto. Ušli smo u izbornu godinu, naravno da se pojavljuju različite potrebe vijećnika da to sve komentiraju na ovaj ili onaj način, ali ono što je bitno je da je budžet Grada Mostara usvojen i da osigurava sve ono o čemu smo pričali” rekao je Kordić.

Gradonačelnik je govorio i o subvencijama za prvu kupovinu nekretnine te za vrtiće.

Audio: GRadonačelnik Mostara Mario Kordić

“Mislim da smo ih dobro napravili i da neće biti nekih velikih potreba za intervencijama. Otprilike pola djece smješteno nam je u državnim, odnosno gradskim vrtićima, a druga polovica po privatnim vrtićima. Za subvenciju vrtiće izdvojeno je 475.000 maraka dok je za kupovinu prve nekretnine planirano 300.000 maraka subvencije” rekao je Kordić.

(Agencije/AbrašRadio)