Balkan Eksces: Deset godina benda Crustalno Jasno u Omladinskom kulturnom centru Abrašević

Dizajn: Boris Pehar

Da neki bend iz Mostara ili Bosne i Hercegovine slavi 10. rođendan, to se rijetko događa. Pogotovo kada je riječ o nekom punk bendu koji slavi deset godina rada, to je tek pravo čudo. Zato smo odlučili proslaviti ovaj jubilej kako spada! Naši crustavci su pozvali dva benda-prijatelja kutinske Tačke i beogradski Nabod!, ali i dva buduća benda-prijatelja praški Decultivate i Hyacinth iz Pilsena.

CXJX je alternativnoj ekipi Mostara dobro znana ekipa i o njima nemamo šta reći da već ne znate. Dečki slave 10 godina rada, iza sebe imaju dosta izdanja, a novi EP će ugledati svjetlo dana sredinom listopada. Osim izdanja, iza sebe imaju i dovoljan broj koncerata (ali ne previše) po BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, pa i Berlinu.  Od njih na ovom koncertu možete očekivati standardnu, bolnu mikrofoniju između pjesama, zujanje pedale, previše krljavih činela, snare koji trza bubnjić, pijano blebetanje te ljute, prozivačke urlike na mikrofon. Dakle, standardno Crustalno Jasno.

NABOD! je četvorka iz Beograda koja je dio tzv. Nove beogradske scene, a sa radom su započeli 2022.  Iako su tek u ranim dvadesetim za njih se već može reći da su iskusna ekipa sa nekoliko projekata iza sebe koja je aktivna i u drugim bendovima poput Neven, Statico, Chemical Tomb, Bednici, Quasarborn,… Sviraju brzu hardcore pankčinu sa jednako brzim, ako ne i bržim vokalom, a iza sebe imaju EP sa šest ubojitih pjesama te spot za pjesmu Ustanak. Za vrijeme njihovog koncerta ćete si počupati skoro svu kosu, dok će vaš prijatelj, onaj koji vas konstantno smara revolucijom, negdje u ćošku miksati molotovljev koktel.

TAČKE su kutinska četvorka koja praši hardcore punk sa povremenim izletima u ska. Sa probama su počeli 2019. Već idućeg ljeta gospodnjeg objavljuju prve singlove (Sjemenje i Društvo), a naredne godine i dva EP izdanja (Tačke i Sesvete). Ekipa je to koja organizira koncerte i drži alternativnu scenu Kutine na životu.  Aktivni su u još par kutinskih bendova poput Vaskršnjače i Driven by Authority, a gitarist Božo stoji iza Angletown Records koji su objavili posljednje izdanje mostarskih crustavaca “CXJX” na CD-u.  Dakle, poprilično aktivna ali i strašno druželjubiva ekipa iz grada koji je ’90-ih i ’00-ih godina bio jedan od glavnih centara regionalne punk scene.

DECULTIVATE nam stižu iz Češke, točnije iz Praga i sviraju brutalnu kombinaciju (post)hardcore punka, crusta, grinda, powerviolenca i nojza.  Svoje prvo izdanje (Demo) su objavili 2017. godine i nakon toga su ih nastavili nizati sve do 2021. kada su proširili postavu novim članom i objavili vjerojatno najbolji materijal do sada, EP ‘Pohrdat’ koji je još kaotičnija kombinacija gore navedenih žanrova i podžanrova te zvuči potpuno apokaliptično, kao najava propasti svijeta koji poznajemo.  Za slušanje ovog benda uživo preporučamo da ponesete čepiće za uši jer ova ekipa ruši decibele.

HYACINTH dolaze iz češkog Pilsena i dijele par članova sa Decultivate. Sviraju groovy hardcore, a sa svirkom su počeli 2020. godine. Svoje prvo izdanje (Demo) su objavili 2022., a ove godine su objavili i prvi EP ‘Look Who’s Alone Now’ na kojem se našlo devet pjesama. Savršen je to bend za sve koji vole brejkove, benganje i slam dance kojim ćete svakom normalnom članu publike ići na gnjurac. Ali šta te briga, imaš tih 20 minuta da se ispušeš – iskoristi ih!


Raspored i satnica na bini:

HYACINTH         20:30 – 21:00

TAČKE                 21:15 – 21:45

CXJX                    22:00 – 22:30

NABOD!               22:45 – 23:15

DECULTIVATE   23:00 – 00:00

Ulaz je besplatan, a slušaonica prije koncerta počinje u 19:00 sati.

Događaj je podržan kroz projekt ‘Mostar – prostori koji pokreću’.

(Balkan Eksces)


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).