БЕЗВЕЗНИ REŽIM #01: Alternativna muzička scena regiona u doba pandemije

🎙Radio Goraždevac iz Peći, Fondacija Ekipa iz Sarajeva i AbrašRadio iz Mostara uspostavljaju Bezvezni režim. Bezvezni režim je radijski magazin posvećen omladinskom životu u regionu. Plod je radijske saradnje na relaciji Sarajevo-Peć-Mostar. U sastavu Fondacija Ekipa, Radio Goraždevac i AbrašRadio stražujemo omladinski život u regionu, mišljenja i probleme mladih, njihov rad i stvaralaštvo.

U prvom izdanju proskitat ćemo alternativnom muzičkom scenom regiona. Istražit ćemo kreativne snage lokalnih autorskih izvođača u usponu, s posebnim osvrtom na stvaralaštvo i muzičku proizvodnju za vrijeme pandemije.

RADIO GORAŽDEVAC: Muzička industrija pretrpela je značajne gubitke tokom pandemije korona virusa. Mnogi eventi, nastupi, festivali u početku su otkazivani, a mnogi uslovljeni važećim pravilima koja su države određivale tokom pandemije. Kako su to podnijeli pjevačica Ilda Krama i bend Kambrija s Kosova, reperica Muha iz Sarajeva i mostarski duo Crustalno jasno saznajte iz priloga koji je pripremio Milić Petrović.

FONDACIJA EKIPA: Čašicu razgovora o sarajevskoj lokalnoj muzičkoj sceni u jeku pandemije priredila je redakcija satirične emisije Kult Alt Depo. Svoja iskustva podijelili su Mak Solaža frontmen benda Energo Incest i estradni menadžer Nedim Lipa Počko. Prilog pripremili Arnel Šarić, Admir Čular i Amer Čanković.

▶ABRAŠRADIO: Našu prvu radijsku šetnju regionom završit ćemo u Mostaru. Istražili smo kako su se lokalni koncertni promoteri i muzičari snalazili u novom normalnom. Za Bezvezni režim govore Marin Bošnjak, voditelj produkcije u mostarskoj rock školi i Boris Pehar i Jurica Šimunović iz mladog mostarskog post-punk benda Pahor. Prilog pripremio Luka Marijanović

Voditelj: Boris Filipić
Tonska realizacija: Husein Oručević
AbrašRadio Mostar / Februar 2022.

🎧 Muzika
🎹 Ilda Krama – Lose yourself in the way (mashup cover)
🎹 Kambrija – Dosada (Tribute Trula koalicija)
🎹 Muha – Komfortzona
🎹 Crustalno jasno – Crvena
🎹 Crustalno jasno – Izdali smo
🎹 Helem Nejse – Jala Brat vs. Sejo Sekson
🎹 Dekret – Anarhist
🎹 Pahor – Krug
🎹 Pahor – Zauvijek

👂 Poslušaj:


Produkciju u sklopu programa Media for Youth podržao British Council. Sva mišljenja i stavovi izneseni u sadržaju ne predstavljaju nužno stavove British Councila.