BiH će ove godine konačno lansirati svoj prvi satelit u svemir

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala lansirati svoj prvi satelit u orbitu i to već do kraja prve polovine 2023. godine.
Riječ je o satelitu koji je poklon Indijske svemirske agencije za Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope (SESA), koju osim BiH čine i Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

“Oni su nam poklonili taj satelit povodom 75 godina nezavisnosti Indije. Oni planiraju da tada lansiraju 75 satelita, tačnije tri rakete po 25 satelita, među kojima će biti i naš”, kaže Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru.

Raketa koja će nositi prvi satelit u svemir sa ovog prostora trebalo je bude lansirana još krajem prošle godine, ali je zbog određenih problema to odloženo.

“Sada ovo željno iščekujemo. Kolega iz Novog Sada je bio na sastanku sa kolegama iz Indije, a za mjesec dana bi opet trebalo da idu u Indiju. Tada ćemo saznati završne pojedinosti”, navodi Hadžiomerović u razgovoru za Nezavisne.

Na ovaj način će region Zapadnog Balkana ući na mapu razvoja svemirskog programa svijeta, ali je i dalje, kako ističe Hadžiomerović, ova regija daleko od najbogatijih zemalja svijeta, prvenstveno po pitanju novca koji se ulaže u razvoj tehnologija neophodnih za osvajanje i iskorištavanje svemira.

“Svemirski program nije samo odlazak ljudi u svemir. Tu ima dosta drugih stvari. Korist je za ekonomiju, nova radna mjesta, prosperitet”, kaže Hadžiomerović, dodajući da je jedna od ključnih pogodnosti i rad na edukaciji kadrova, prvenstveno djece i mladih, koji su pokazali ogromno interesovanje za projekte iz ove oblasti.

Značajno je reći i da će CERIT predsjedavati ovom organizacijom u naredne četiri godine, jer je Upravni odbor SESA odredio da će sjedište biti u BiH.

Inače, SESA – Southeast European Space Association (Svemirska asocijacija jugoistočne Evrope), čine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (BiH), Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada (Srbija), Montenegro Space Research iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Association iz Zagreba (Hrvatska) i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).