Blagaj uvršten u 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine

Foto: Wikipedia

Mostarsko selo Blagaj uvršteno je na popis 14 najljepših sela u Bosni i Hercegovini. Naime, najljepša sela BiH izabrana su uz pomoć stručnog žirija sastavljenog od osam stručnjaka iz oblasti arhitekture, nasljeđa i ruralnog razvoja. Svečana ceremonija proglašenja izabranih sela i dodjele certifikata upriličena je u srijedu u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu, a pobjednike je proglasila direktorica Misije USAID/BiH Courtney Chubb.

Implementaciju inicijative Najljepša sela Bosne i Hercegovine podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, a vodi je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural.

Inicijativu “Najljepša sela” pokrenulo je 1981. godine francusko udruženje “Les Plus Beaux villages de France”, s ciljem populariziranja ruralnih naselja kroz čuvanje njihovog naslijeđa i poboljšavanje ekonomskog potencijala. Taj koncept su vremenom preuzele i druge zemlje širom svijeta, među kojima Italija, Japan, Libanon i Švicarska. Nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u svibnju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural kao nositelja koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne suradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela. Uz podršku projekta USAID Turizam, stručnjaci Udruženja Alterural od sada će biti na raspolaganju za davanje preporuka u oblasti zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa i razvoja održive turističke ponude te pokrenuti zajedničke akcije odabranih sela za rješavanje zajedničkih problema i izazova te promoviranje članstva u ovoj grupaciji. Udruženje Alterural će podržati planirane obuke i aktivnosti izgradnje kapaciteta, kao i promociju odabranih sela.

Glavni ciljevi projekta “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” su čuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama, promovirati ih podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu, razvijati sela jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i europskoj turističkoj karti i doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja te ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja.