Bosna i Hercegovina slavi Dan Nezavisnosti

Građani Bosne i Hercegovine su 29.februara i prvog marta 1992. godine su izlaskom i izglasavanjem nezavisnosti Bosne i Hercegovine zaokružili i vrhunac društveno-političkog razvoja svoje domovine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača, a 99,7 posto je odgovorilo da je za “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa.

Odabir, nakon što su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, uskoro se morao braniti životima najboljih sinova i kćeri domovine.

Uskoro nakon proglašenja nezavisnosti uslijedilo je i međunarodno priznanje Republike Bosne i Hercegovine, a 22. maja je ispred zgrade Ujedinjenih nacija podignuta i zastava sa šest zlatnih ljiljana.

Trideset i dvije godine Bosna i Hercegovina postoji kao nezavisna i međunarodno priznata država, generacija ZAVNOBiH je obnovila njenu državnost, generacija devedestih je izborila i odbranila nezavisnost, a sada je došlo vrijeme da generacije rođene nakon nezavisnosti od Bosne i Hercegovine učine zemlju kojom će se sve njene kćeri i sinovi ponositi i koja će ostvariti sve svoje neograničene kapacitete.

Razloge za pesimizam i nezadovoljstvo je uvijek moguće naći, ali stotine država je kroz historiju nestalo, stotine naroda sanja o tome da ima međunarodno priznatu državu. U Bosni i Hercegovini to imamo, a ostalo je do nas.

Svim državljanima Bosne i Hercegovine, čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

(AbrašRadio)