ChatGPT dobio podršku za pluginove

Foto: Government Technology

Mnogi su već izravno usporedili pojavu velikih jezičnih modela umjetne inteligencije s pojavom Interneta ili mobitela. Predvodnik u tom polju, onaj koji zadaje tempo i “tjera” sve druge na brži razvoj i povećanje kvalitete AI modela je OpenAI, čiji ChatGPT je u kratko vrijeme postao najpoznatija umjetna inteligencija na svijetu. Oni su ovoga tjedna, tek što su u javnost pustili GPT-4, objavili i kako ChatGPT dobiva podršku za pluginove. Nastavimo li usporedbu: ako je pojava ChatGPT-a usporediva s pojavom iPhonea, njegova podrška za pluginove ima značaj kao što ga je imala pojava App Storea, prenosi bug.hr.

Obični ili profesionalni korisnici, developeri i svi ostali, koji su do sada koristili ChatGPT kao chatbot, ili mu pristupali putem API-ja, dobit će mogućnost korištenja dodataka u obliku pluginova. Za početak riječ je o ograničenom broju dodataka, koji su dostupni tek odabranima, ali jasno je da je riječ o tehnologiji s ogromnim potencijalom.

ChatGPT tako, uz plugin servisa Expedia može isplanirati cijelo putovanje, pronaći smještaj – sve uz aktualne informacije o lokaciji i turističkoj ponudi. Uz dodatak Instacarta u stanju je obaviti online shopping umjesto korisnika, Wolfram mu omogućava pristup ogromnim bazama znanja, podacima i izvođenju kalkulacija, dok plugin Zapier, primjerice, omogućava interakciju ChatGPT-a s više od 5 tisuća aplikacija, kao što su Google Sheets, Gmail, Salesforce i slično. Već samo iz ovog kratkog opisa jasno je koliko će AI chatbot postati korisniji, svestraniji i pouzdaniji, a kako će rasti podrška za vanjske servise mnogima bi mogao postati i nezamjenjiv alat.

Uz ove, vanjske pluginove, OpenAI lansirao je i svoja dva: jedan koji preuzima funkciju internetskog preglednika te drugi koji služi kao Python interpreter.

Foto: arstechnica.com

Kako bi sve bilo još lakše i pristupačnije, developerima je omogućen i alat za brzo stvaranje pluginova – kojem je potrebno tek na prirodnom jeziku objasniti što i kako se želi učiniti, a ChatGPT te upute potom samostalno pretvara u programski kod. Developerima je posao olakšan, prototip svojeg plugina mogu izraditi u nekoliko trenutaka, a potom ga dorađivati.